Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský marketing Intelu: 9600KF je lepší než 3800X, 9350KF než 3600X

9.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Čínský marketing Intelu: 9600KF je lepší než 3800X, 9350KF než 3600X
Jakkoliv náš šéf Intelu přesvědčuje, že 90% na trhu s x86 už není priorita jeho firmy, její vlastní marketing se pochopitelně nechce jen tak vzdávat dříve vydobytých pozic. Ukazuje na to i prezentace Intelu v Číně. 
Když se vrátíme k nedávnému představení nových procesorů Threadripper a Core X-Series, v tomto případě se marketing Intelu předvedl náhlým zkrácením embarga, aby jeho procesory alespoň v prvotních recenzích (pokud se je někdo rozhodl upravit a vydat) nešly proti nové konkurenci. Francois Piednoel, bývalý inženýr Intelu, to označil za nejhorší uvedení produktů na trh v historii této firmy. Dodal k tomu, že když ještě pracoval v Intelu, obvykle se snažil, aby se marketingové oddělení o takové věci nepokoušelo. 
 
 
 
Akce marketingového oddělení Intelu jsou tak nyní sledovány více než kdy jindy, ovšem asi z poněkud jiných pohnutek, než by Intel chtěl. Nyní tu máme snímek z čínské prezentace Intelu, kde bylo vysvětlováno, proč jsou procesory Intel 9. generace lepší než Ryzen 3. generace. 
 
Intel si zde vybral tři dvojice, a sice Core i5-9600KF (6C/6T) a AMD Ryzen 7 3800X (8C/16T), dále Core i3-9350KF (4C/4T) a AMD Ryzen 5 3600X (6C/12T) a nakonec Core i3-9100F (4C/4T) a Ryzen 5 3500X (6C/6T). 
 
Klíčová tu byla čtyři tvrzení Intelu. Zaprvé, jeho procesory jsou rychlejší v "reálném světě" při hraní, v kancelářských aplikacích a při "lehké tvorbě obsahu". Zadruhé, s turbo taktem až 4,6 GHz jsou dané procesory společně s vyšším IPC zvláště dobré pro hry. Zatřetí, modely série K jsou snadno přetaktovatelné na 5 GHz pro ještě vyšší výkon a začtvrté, procesory Intel mají "hladce pracující a stabilní ovladače". 
 
Čili Intel se i nadále snaží veřejnost přesvědčovat o tom, že počet jader nehraje velkou roli a jde především o takty, dále tu máme pokračující klišé o ovladačích a jejich stabilitě, což v podstatě ani nelze reálně ničím podpořit a znovu se objevilo tvrzení, že procesory Intel jsou lepší pro hry, domácí a kancelářské využití a nově dokonce i pro zmíněnou lehkou tvorbu obsahu. Tím má asi Intel na mysli takové aplikace, které nedokáží využít plný výkon procesorů.
 
Kouzelný je pak bod o možnosti taktování procesorů Intel s označením K, když se tu srovnává i Core i3-9100F s uzamknutým násobičem s modelem Ryzen 5 3500X, jejž taktovat naopak jde. A nakonec můžeme zmínit tvrzení o vyšším IPC procesorů Intel, které je přinejmenším velice diskutabilní. 
 


reklama