Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský XPeng ukázal létající "auto" X2 v Dubaji při praktické demonstraci

13.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Čínský XPeng ukázal létající "auto" X2 v Dubaji při praktické demonstraci
Budoucnost si možná chystá věci, o kterých se sice mluví už roky, ale stále nedošly své realizace. Mnoho společností nyní řeší létající auta, případně malé letouny typu eVTOL. Čínský XPeng ukázal svůj model X2 při letu v Dubaji.
Projektů různých létajících taxi, eVTOL (electric Vertical Take-Off and Landing) a dopravních prostředků, které by mohly létat v městech, případně se přetavit do aut, je mnoho. Nemálo z nich jsou spíše fanouškovské pokusy, které jsou značně nepraktické, ale problematice se věnují vážněji i větší společnosti, které trochu více přemýšlí nad tím, jak by to vůbec mohlo fungovat i trochu prakticky. Jednou z nich je čínská elektromobilka XPeng. Ta má svou leteckou divizi XPeng AeroHT, která vyvíjí elektrické létající "auto" X2. To nedávno prezentovala v Dubaji.
 
XPeng X2
 
V tomto případě mi název "auto" použitý XPengem přijde být trochu nadnesený, neboť nemá kola a nejezdí (zde by více sedělo eVTOL). Společnosti se povedlo získat povolení k letu od Dubai Civil Aviation Authority (DCAA), takže právě v Dubaji byla novinka prezentována v praxi. Před zraky 150 návštěvníků se tyto stroje vznesly do vzduchu.
 
XPeng X2
 
Xpeng X2 je už pátou generací létajících aut společnosti, která se dostala do vývoje. Karoserie je vyrobena z uhlíkových vláken, aby byl letoun co nejlehčí. Pobere dva cestující o hmotnosti max. 200 kg a při letu neprodukuje žádné emise. Létá totiž na elektřinu a ve vzduchu ho udržuje 8 rotorů. Baterie má vydržet na 35 minut letu a letoun má dosahovat rychlosti až 130 km/h.
 
 
Společnost vidí smysl v turismu pro vyhlídkové lety městy, ale také pro zdravotnické účely, např. pro rychlou přepravu. Může se řídit manuálně, ale podporován je i autonomní mód. Více informací o novinkách XPengu v oblasti létajících aut se dozvíme 24. října na 1024 XPENG Tech Day.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.