Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čip nVidia G72 na začátku roku 2006

5.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Čip nVidia G72 na začátku roku 2006
Během první poloviny roku 2006 by na trh měl přijít nový čip G72. Ten sice nebude technologicky nic převratného, protože stále půjde o G70, tentokrát ale bude vyráběn 90nm procesem, stejně jako nové Radeony řady X1000. G70 je vyráběno 110nm...
Během první poloviny roku 2006 by na trh měl přijít nový čip G72. Ten sice nebude technologicky nic převratného, protože stále půjde o G70, tentokrát ale bude vyráběn 90nm procesem, stejně jako nové Radeony řady X1000. G70 je vyráběno 110nm procesem.



90nm výrobní proces by měl při úspěšném zvládnutí přinést mnoho pozitiv. Mezi nimi například menší plocha čipu, což umožní jednodušeji vytvářet grafické karty s dvojicí čipů, to by měla být hlavní výhoda nového procesu. S duálními řešeními sice přišly firmy Asus a Gigabyte u GeForce řad 6 i 7, ale přece jen se jednalo o dost obrovské karty, které se do každého počítače rozhodně nevejdou.

Další výhodou by měla být nižší spotřeba čipů, což by umožnilo mírně zmenšit chlazení a tím pádem se opět zvýší možnost, že pro kartu bude v case místo. Menší výrobní proces dále umožňuje vyrobit na jednom waferu více čipů, takže se sníží náklady na výrobu a nVidia si bude moci dovolit jít s cenou o trochu níže. V neposlední řadě by se mohl navýšit frekvenční strop čipů, takže se overclockeři vyblbnou ještě více.

Otázkou nyní zůstává, zda dokáže nVidia na 90nm proces přejít tak, aby využila všechny jeho teoretické výhody. Jako varovný příklad může posloužit Intel se svým procesorem Pentium na jádře Prescott, kde se sice podařilo výrobní náklady udržet na přibližně stejné hodnotě a o něco se zvýšil frekvenční strop (asi 0,5GHz), ale zároveň výrazně vzrostla spotřeba.

Zdroj: www.theregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.