Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čipové sady nForce 7 již na podzim

4.6.2007, Pavel Boček, aktualita
Čipové sady nForce 7 již na podzim
Jelikož NVIDIA je dlouhodobý partner AMD, plánuje již letos na podzim vydat čipové sady řady nForce 7 se sběrnicí PCI Express 2.0. Založeny budou na jádře MCP72, které bude plně podporovat nové AMD procesory s jádrem Phenom. Všechny verze...
Jelikož NVIDIA je dlouhodobý partner AMD, plánuje již letos na podzim vydat čipové sady řady nForce 7 se sběrnicí PCI Express 2.0. Založeny budou na jádře MCP72, které bude plně podporovat nové AMD procesory s jádrem Phenom. Všechny verze budou také plně podporovat sběrnici HyperTransport 3.0. NVIDIA nabídne celkem čtyři verze - MCP72XE, MCP72P, MCP72 Ultra a MCP72V. První dvě se začnou vyrábět v září, termín výroby MCP72 Ultra není znám a MCP72V bude vyráběn pouze v průběhu roku 2008, kdy i AMD bude produkovat nejvíce mainstreamových a lowendových procesorů.



Nejvýkonnější verze, MCP72XE, bude obsahovat dva čipy a tedy dva PCIe 2.0 x16 sloty, oba s plným počtem PCIe 2.0 kanálů a další tři PCIe 2.0 x1 kanály pro jiné využití. Dále nechybí podpora pamětí EPP (Enhanced Perfomance Profile), obsahovat má i 1Gb síťovou kartu, šest SATA 2.0 konektorů, jeden UATA a dvanáct USB 2.0 portů.

Naopak čipset MCP72P sestává pouze z jednoho čipu, proto obsahuje sice dva PCIe 2.0 x16 sloty, ale každý pouze s osmi kanály, PCIe x1 kanály jsou také pouze dva. Podpora EPP pamětí chybí. MCP72 Ultra je téměř stejný, pouze PCIe 2.0 x16 sloty mají plný počet kanálů. Nejvíce ořezaná verze, MCP72V, nebude umožňovat připojení dvou grafických karet a bude i méně rozšiřitelná.

Zdroj: X-bit labs