Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Citizen představuje nejmenší PDA na světě

31.10.2003, Petr Hájek, článek
Citizen představuje nejmenší PDA na světě
Při koupi svého PDA miláčka, za kterého hodlá uživatel vysázet na dřevo nemalou sumu, má při rozvažování jeho vlastností a parametrů každý jiné priority. Někomu se líbí gigantická nabídka software pro jeho platformu, jiný dává přednost bezchybné provázanosti s produkty Microsoftu a třetí zase třeba chce, aby jeho digitální pomocník byl prostě co nejmenší.
Společnost Citizen Watch, dobře známá svými produkty na poli miniaturní elektroniky, představila PDA, jehož rozměry by se daly označit (vzhledem k porovnání s typickým zástupcem z klanu Palm OS či Pocket PC) za vysloveně malé až titěrné. Posuďte sami - PDA při rozměrech 60 x 90 x 9,3 mm váží pouhých 70 g, v kapsičce košile byste jej snad pomalu ani necítili, protože jeho rozměry jsou jen o nepatrný kousek větší, nežli u běžné kreditní karty. Tedy samozřejmě až na tloušťku.




Model používá 48 MHz procesor založený na jádře ARM720 a dále nabízí černobílý displej rozlišení 240 x 320 pixelů, který umí zobrazit celkem 16 odstínů šedé. Ani další parametry nejsou nezajímavé - IrDA a USB porty, SDIO slot, díky kterému lze přístroj obohatit o Bluetooth či Wi-Fi. Akumulátor PDA je typu LiIon a dokáže přístroj pohánět až 30 h.

Pokud se právě sami sebe ptáte, jaký že to byl vlastně použit operační systém, tak nutno zdůraznit, že jde o poměrně velmi nestandardní kus - µITRON4 OS. Přístroj je zatím ve stádiu bezejmenného prototypu, ale dle Citizenu má po uvedení na trh stát kolem 200 USD.

Přirozeně se nabízí otázka, proč by někdo kupoval něco takového, když si za stejný peníz může sehnat kupříkladu HP iPAQ H1915 či naprosto nový Palm Tungsten E, které jsou schopnostmi někde úplně jinde. Ovšem připouštím, že se lidem hledajícím PDA s co největší výdrží a manažerům, kteří nemají rádi vzdouvající se kapsy, může přístroj Citizenu jevit použitelným.




Zdroj: Digit-life