Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Club3D Radeon X850 XT CFE: První Master karta v prodeji

27.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Club3D Radeon X850 XT CFE: První Master karta v prodeji
Dual-GPU řešení firmy ATi nazvané CrossFire je očekáváno už nějakou tu dobu a konečně se na trh začínají dostávat základní desky s podporou této technologie a dnes také začal prodej Master karet nutných k jejímu zprovoznění (přesněji řečeno...
Dual-GPU řešení firmy ATi nazvané CrossFire je očekáváno už nějakou tu dobu a konečně se na trh začínají dostávat základní desky s podporou této technologie a dnes také začal prodej Master karet nutných k jejímu zprovoznění (přesněji řečeno k sloučení signálů obou karet). Ovšem to zatím jen ve Velké Británii.




Prvním výrobcem, který uvedl své karty na trh je Club3D. Jeho Radeon X850 XT CFE je taktován stejně jako každý Radeon X850 XT. Jádro R480 se 16 pixel pipelines tiká na 520MHz, 256-bitové paměti GDDR3 o velikosti 256MB pak efektivně na 1080MHz.

Otázkou je, kdy se tyto karty dostanou na náš trh. Bohužel CrossFire na těchto kartách je omezen na 1600×1200/60Hz. Dále také musíte počítat s tím, že pokud si koupíte lepší Master kartu než je vaše Slave karta, Master karta se přizpůsobí té slabší a vlastně se downgraduje. S tím je také dobré počítat. V Anglii je zatím k mání za £284 s daní, což je cca 12500Kč.

Zdroj: www.club-3d.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.