Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co je ve vesmírném hamburgeru? Základní stavební kameny života

4.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Co je ve vesmírném hamburgeru? Základní stavební kameny života
Mladá protohvězda HH 212 je základ nové sluneční soustavy, ale aktuálně ji vidíme spíše jako velký "vesmírný hamburger", jak jej ukazuje třeba zařízení ALMA. Právě to odhalilo, že v HH 212 už nyní existují komplexní organické molekuly. 
HH 212 je zkratka pro Herbig-Haro object 21, ale obecně je znám jako vesmíný hamburger a důvod je zřejmý z prvního pohledu na následující obrázek. 
 
 
Nejnověji byl HH 212 sledován pomocí zařízení Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) v Chile, díky němuž astronomové přímo v objektu samotném detekovali komplexní organické molekuly, a to přesněji v oblacích kolem akrečního disku protohvězdy. Jinými slovy, jde přímo o oblast samotného hamburgeru. 
 
To napovídá, že základní stavební kameny života vznikají už dávno před tím, než se zformuje samotná sluneční soustava a její planety, což by mělo platit i pro nás. Na sledování HH 212 jsou zajímavé také ještě výtrysky hmoty z pólů protohvězdy (obrázek a), které obsahují různý materiál a připomínají výtrysky hmoty z akrečního disku krmící se černé díry. 
 
Na části obrázku označené písmenem b je vidět samotný střed objektu, kde je hvězdičkou označena pozice samotné protohvězdy a také tu máme měřítko se vzdáleností Slunce - Neptun. Poslední část obrázku (c) pak už ukazuje různobarevnou atmosféru, kde najdeme tři odstíny - zelenou, modrou a červenou až fialovou. 
 
Zelená barva zde reprezentuje deuterovaný methan (CH2DOH), modrá pak methanthiol (CH3SH) a konečně červená formamid (NH2CHO), vedle nich je v dané oblasti hojně zastoupen ještě prostý methan. Právě tyto molekuly by se mohly stát základem později vzniklých aminokyselin a jiných biomolekul. 
 
A pak tu máme i další illustraci ukazující složení atmosféry nad a pod akrečním diskem, kde je v molekulárních modelech zahrnutý vodík (bílá), deuterium (sv. modrá), uhlík (černá), kyslík (červená), dusík (fialová) a síra (žlutá). Jsou tak přítomny nejdůležitější prvky, z nichž se skládá nám známý život (C, O, H, N), ale to je zřejmé už z výše uvedených molekul. 

Astronomové si tak potvrdili, že zmíněné molekuly lze najít nejen v systémech, které již dokončují svou formaci, ale také u velice mladých protohvězd a díky vysokému rozlišení ALMA lze dokonce zjistit, kde se co v daném systému nachází. Vesmírný hamburger má být přitom dle odhadů jen asi 40 tisíc let starý a dosud narostl na průměr nějakých 60 astronomických jednotek. Nachází se přibližně 1300 světelných let od Země. 
 
Zdroj: Space.com