Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Commandos: Origins vyjde v roce 2024 a bude obsahovat všech 6 původních hrdinů

9.10.2023, Karel Polívka, aktualita
Commandos: Origins vyjde v roce 2024 a bude obsahovat všech 6 původních hrdinů
Vydavatelství Kalypso Media zveřejnilo první trailer na nový díl ze série Commandos. Označení Origins naznačuje, že hra bude předcházet událostem již vydaných dílů, takže se podíváme na počátek sestavování týmu známých hrdinů z prostředí 2. světové války.
Když se objevil v roce 1998 první díl této série z prostředí 2. světové války s názvem Commandos: Behind Enemy Lines, šlo o první hru žánru RTT (Real-time tactics), kdy ovládáte skupinu postav, z nichž každá disponuje unikátními schopnostmi, zatímco se události odehrávají v reálném čase. Díky tomu, že hra nabízela něco zcela nového, si získala hodně fanoušků. Záhy vyšel v roce 1999 samostatný datadisk Commandos: Beyond the Call of Duty a v roce 2002 pokračování Commandos 2: Men of Courage, které lze považovat za vrchol série. V roce 2003 sice ještě vyšel další díl Commandos 3: Destination Berlin, jenže ten už byl pro fanoušky spíše jen zklamáním.
 
  
Pak se dlouho nic nového z této série neobjevilo a až v roce 2020 vyšel HD remaster 2. dílu a v roce 2022 také HD remaster 3. dílu. Ale už nějakou dobu se mluvilo o tom, že se připravuje nový díl, který teď vydavatelství Kalypso Media oficiálně oznámilo coby Commandos: Origins od vývojářů z Claymore Game Studios.
 
- screenshoty připravované hry Commandos: Origins, pro zvětšení klikněte -
 
Z dosavadních informací o hře víme, že se v ní setkáme se všemi 6 původními hrdiny (Green Beret, Sapper, Sniper, Driver, Marine, Spy) a nabídne více než 10 misí odehrávajících se v kulisách 2. světové války od Arktidy až po pouště v Africe. Jak už název napovídá, nový díl bude zaměřený na počátek vzniku této skupiny, takže půjde o prequel k událostem prvního dílu. Hra vyjde v roce 2024 pro PC (SteamEGS), Xbox Series S|X a PS5. Zde se můžete podívat na první trailer:
 
 
Na úspěch prvních dvou dílů série Commandos se v rámci žánru RTT snažili navázat i jiní vývojáři, z čehož stojí za zmínku především Desperados: Wanted Dead or Alive z roku 2001 a Robin Hood: The Legend of Sherwood z roku 2002. Nicméně tento žánr je tak moc specifický, že oslovuje poměrně malou cílovou skupinu, takže brzy namísto jeho dalšího rozvoje následoval přesný opak a nové hry tohoto typu přestaly vznikat. Až po dlouhých letech v roce 2016 vyšel nový zástupce s názvem Shadow Tactics: Blades of the Shogun z prostředí feudálního Japonska od vývojářů Mimimi Games.
 
Hra byla povedená, takže si podobně jako první díl Commandos o 18 let dříve získala své fanoušky, a to i proto, že nic takového už dlouhé roky nevzniklo. V roce 2020 pak stejní vývojáři vydali Desperados III z prostředí Divokého Západu a opět ukázali, že mají tento žánr dobře zvládnutý. V roce 2021 ještě vydali samostatné rozšíření Shadow Tactics: Aiko's Choice a letos v srpnu Shadow Gambit: The Cursed Crew coby hru se zcela novou tématikou. Ale přestože jejich hry sklízely pozitivní ohlasy od herních médií, jejich prodeje byly stále na tak nízké úrovni, že 2 týdny po vydání nejnovějšího Shadow Gambit oznámili konec své další činnosti, takže nic nového od Mimimi Games už nevznikne. Tomuto tématu jsme se nedávno podrobně věnovali v článku: Máte rádi hry jako Commandos a Desperados? Vývojáři Mimimi Games končí.

Plánujete si zahrát nový díl Commandos?
V anketě šlo hlasovat od 9.10.2023 do 8.11.2023. Počet hlasujících: 9
Ano67 %
Zatím nevím, ještě jsem žádnou hru ze série Commandos nehrál0 %
Zatím nevím, ještě jsem žádnou hru ze žánru RTT nehrál11 %
Ne22 %