Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Compact Disc slaví 25 let existence

17.8.2007, Milan Šurkala, aktualita
Compact Disc slaví 25 let existence
Ač se to zdá být neuvěřitelné, kompaktnímu disku CD je dnes už 25 let! Na vývoji spolupracovali společnosti Sony a Philips od roku 1979. Philips vyvinul například laserovou technologii, Sony zase pracovalo na digitálním kódování se zajištěním...
Ač se to zdá být neuvěřitelné, kompaktnímu disku CD je dnes už 25 let! Na vývoji spolupracovali společnosti Sony a Philips od roku 1979. Philips vyvinul například laserovou technologii, Sony zase pracovalo na digitálním kódování se zajištěním plynulé a bezchybné reprodukce dat (zejména hudby).



Ačkoli se původně počítalo s 60 minutami záznamu (stejně jako u tehdejších kazet), Sony trvalo na 74 minutách. Traduje se, že to bylo kvůli tomu, aby se na disk vešla celá Beethovenova Devátá symfonie. Vzorkovací frekvence činí 44,1kHz, vzorky jsou 16-bitové a zvuk stereo. Celkem se na disk vejde cca 650MB dat, dnes má však drtivá většina CD disků kapacitu 700MB, resp. 80 minut hudebního záznamu.



První "cédéčko" se představilo přesně před 25 lety, 17. srpna 1982. Prvním albem byla Alpská symfonie Richarda Strausse. Co se týče prvního přehrávače kompaktních disků, tak tím bylo Sony CDP-101 za cenu cca $900. Úspěch kompaktních disků byl, jak všichni víme, drtivý.

Dodnes bylo prodáno přes 200 miliard kompaktních disků. Přinesly velmi dobrou kvalitu záznamu, možnost velmi jednoduchého kopírování bez jakékoli ztráty kvality zvuku (což se však pochopitelně nelíbí vydavatelům) a mnoho dalších pozitivních vlastností. Není divu, že se tato média prosadila i v klasické počítačové technice jako vysokokapacitní úložiště dat.

Zdroj: www.engadget.com, seattlepi.nwsource.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.