Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Compaq AirLife 100 smartbook upřesněn

30.4.2010, Jakub Doležal, aktualita
Compaq AirLife 100 smartbook upřesněn
Operační systém Android se zatím napevno usadil především v telefonech a počet aplikací v internetovém obchodě nedávno překročil hranici 50 000. V oblasti přenosných počítačů se však zatím žádná velká komunita nebuduje. První vlaštovkou,...
Operační systém Android se zatím napevno usadil především v telefonech a počet aplikací v internetovém obchodě nedávno překročil hranici 50 000. V oblasti přenosných počítačů se však zatím žádná velká komunita nebuduje. První vlaštovkou, která toto může změnit, je produkt z dílen Hewlett-Packard.



O příchodu tohoto modelu jsme vás informovali již v únoru tohoto roku, ale až nyní známe veškeré informace, včetně ceny. Světová jednička v prodeji osobních počítačů uvede po vzoru Apple tento produkt ve spolupráci s mobilním operátorem Telefonica. První trh, kde se Compaq AirLife 100 smartbook objeví, bude samozřejmě domovská země operátora, tedy Španělsko.



Samotný smartbook nabídne velmi zajímavé parametry. Základem celého přístroje bude čipset od společnosti Qualcomm, konkrétně Snapdragon z rodiny QSD8250. Procesor by měl pracovat na frekvenci 1 GHz. Operační paměť 512 MB by uživatelům Windows asi nestačila, ale na hladký běh systému Androidu by měla být dostatečná.

Uživatelská paměť s kapacitou 16 GB (z toho 1 GB bude vyhrazen pro systém) také není příliš velká, ale naštěstí je k dispozici čtečka SD karet. Menší překvapení nastává u displeje s úhlopříčkou 10.1“ a rozlišením 1024x600. Ten totiž bude vybaven dotykovou rezistivní vrstvou. Klávesnici vzhledem k menšímu displeji nabídne 92% běžné velikosti.



Jelikož je tento model vyvíjen spolu s operátorem, je jasné, že ve výbavě nalezneme Wi-Fi adaptér a také 3G modem. Přítomen bude nejspíše i GPS modem spolu s navigačním softwarem NDrive. O napájení se postará baterie s kapacitou 28 Wh, která prý nabídne výdrž až 12 hodin.

Compaq AirLife 100 smartbook bude samozřejmě nabízen výhradně prostřednictvím operátora Telefonica a to spolu s datovými tarify. Při platbě 1250 Kč (48 Euro - Internet Maxi plan) měsíčně lze zakoupit smartbook za 5900 Kč. Pokud zvolíte levnější tarif za 1000 Kč (39 - Euro Internet Plus plan) měsíčně, vzroste cena přístroje na 7700 Kč. Prodej by měl být odstartován v polovině května.

Zdroj: TCM, HP