Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Computex 2005: Jak vlastně vše vzniká aneb malá exkurze po výrobní lince Gigabyte

2.6.2005, Korado , aktualita
Computex 2005: Jak vlastně vše vzniká aneb malá exkurze po výrobní lince Gigabyte
Společnost Gigabyte mi učinila nabídku, která se neodmítá - jít se podívat přímo do centra výroby GB produktů, samozřejmě jsem neodolal a jel jsem se podívat, jak se vyrábí ve velkém... Po asi hodině cesty z Taipei jsme dorazili k výrobnímu...
Společnost Gigabyte mi učinila nabídku, která se neodmítá - jít se podívat přímo do centra výroby GB produktů, samozřejmě jsem neodolal a jel jsem se podívat, jak se vyrábí ve velkém...








Po asi hodině cesty z Taipei jsme dorazili k výrobnímu závodu uprostřed nejmenovaného městečka.





Už u vchodu jsme byli upozornění na to, že používání kamer je v objektu zakázáno, pouze fotografování je možné a i přesto se našli jedinci, kteří toto upozornění nerespektovali. Před vstupem si každý musel navléci ochranné návleky. Po zběžné prezentaci výrobků a rozdělení do několika menších skupin se vydala banda dychtivých novinářů na okružní cestu.





Hned u vstupu jsou umístěny detektory kovu. Při průchodu novinářů houkali tak, že je musela ochranka na chvíli vypnout.





Že jsme u Gigabytu se dalo poznat úplně všude a na všem včetně dveří od výtahu.





Těsně před vstupem do prvního patra jsme byli osprchováni proudem čistého vzduchu ve vzduchových komorách a zbaveni tak veškerých nečistot.














První zastávka byla u automatických linek, kde se začíná osazovat základní deska. Automaty osazovaly ve zběsilém tempu součástkami jednu desku za druhou. Celý provoz linek byl rozložen na několika stovkách metrů čtverečních.





K tomu takový malý příruční sklad bez skladníka o několika podlažích (asi 8) zcela automatizován, který skutečně udělal dojem snad na každého.









Překvapení nastalo až v dalším patře, kde se automatická linka změnila na lidskou. Mnoho žen osazovalo ručně desky, které byly z předchozího patra. Byly to vlastně pouze polotovary a až zde se osazovaly konektory a dalšími součástkami. Práce jim šla vskutku od ruky.








V dalším patře se pak osazovaly zbylé integrované obvody (můstky, procesory). Za nimi pak následovala linka důkladné kontroly. Proklepli to vše důkladně a se vším a ono to fakt jede. Lidská kontrola a některé úkony jsou vskutku nezbytné a odpovídá pak následné kvalitě daných výrobků.













Následovalo podlaží s „balící linkou“, kde se vše zabalilo do správných krabic a „automaticky“ uložilo k odeslání.





Třeba zrovna teď do Řecka a Dubaje.





Našim průvodcem byl pan Jan Passinger, zástupce firmy Gigabyte pro Českou republiku. Tak, prohlídka je u konce. No řekněte sami, není to zajímavý pocit konečně se dozvědět, jak vlastně vznikla ta vaše základní deska nebo grafika, kterou máte doma v počítači :) ?