Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Computex 2007: AMD K10 Barcelona odsunuta, vývoj v oblasti grafických karet

11.6.2007, Pavel Boček, aktualita
Computex 2007: AMD K10 Barcelona odsunuta, vývoj v oblasti grafických karet
Výrobce procesorů a grafických karet, AMD, chtěl původně nový Opteron řady K10 s jádrem Barcelona vydat v průběhu června, vše ale nasvědčuje tomu, že to nestihne. I když tím přijde o zisky, je třeba nejprve vydat novější revizi. Vydání se...
Výrobce procesorů a grafických karet, AMD, chtěl původně nový Opteron řady K10 s jádrem Barcelona vydat v průběhu června, vše ale nasvědčuje tomu, že to nestihne. I když tím přijde o zisky, je třeba nejprve vydat novější revizi. Vydání se tak asi přesouvá až na poslední čtvrtletí tohoto roku, uvidíme.



Fudzille se pátráním podařilo potvrdit existenci intelovského projektu Larabee. Téměř nic se o něm neví, prozatím jen to, že se má jednat o grafickou kartu určitě výkonnější než integrované, ale s vysokou pravděpodobností slabší než např. R600 od ATI či G80 od NVIDIE. Intelu půjde především o množství než o maximální výkon a hlavně se bude snažit, aby ATI i NVIDIA o „svoje“ peníze bojovaly.



Z dalších novinek kolem grafických karet, tentokrát od ATI, můžeme jmenovat např. 55nm verzi jádra RV630, resp. RV635, která je prý plánována na první čtvrtletí roku následujícího. Dále, jak již bylo řečeno, se OEM verze grafických karet Radeon HD 2400 s čipem RV610 již dostaly k výrobcům počítačových sestav. Nyní budou výrobcům k dispozici i Radeony HD 2600. Obě karty podporují DirectX 10 a jsou vyráběny 65 nm výrobním procesem, plocha jádra u obou činí 80 mm2. S tím souvisí i další zpráva. Obě karty jsou menší a také mají výrazně menší spotřebu (čip RV630 pod 25W) než karty s čipem G86 od NVIDIE; plocha tohoto čipu je více než 120 mm2. ATI díky tomu vyhrála plných šedesát procent všech OEM zakázek, čímž tak trumfla NVIDII.



První Radeony HD 2400 a 2600 ve verzi pro AGP představila na Computexu společnost PowerColor. Obě grafické karty přinášejí DirectX verze 10 i pro starší počítače s AGP slotem. Radeon 2400 je chlazen pouze malým černým pasivem a malým větráčkem, a napájen je klasickým Peripheral Power konektorem. Oproti tomu Radeon 2600 je třeba napájen přes PCIe konektor, u starších zdrojů je tedy potřeba použít redukci. Chlazena je větším vějířovitým pasivem, jenž nese i větší větráček.

Poslední dnešní zprávou dnešního „grafického“ Computexu je srovnání nových integrovaných grafických karet, resp. čipových sad, Intel GMA X3500 a AMD 690G. Srovnání probíhalo hrou Call of Duty 2. Grafická karta GMA X3500 převyšovala 690G o 10 – 20 snímků za sekundu podle situace, která ve hře probíhala. Nutno ovšem podotknout, že sestava Intelu byla osazena procesorem Core 2 Duo E6600 a sestava AMD Athlonem 64 X2 5200. Uvidíme, jak si povedou v souboji grafické karty v sestavách se srovnatelnými procesory.

Zdroj: Fudzilla
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.