Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Computex 2007: VIA Mobile-ITX, nové Radeony a další

11.6.2007, Pavel Boček, aktualita
Computex 2007: VIA Mobile-ITX, nové Radeony a další
VIA odhalila na svém Technology fóru, které se koná ve stejný čas jako Computex v Taipei, novou Mobile-ITX x86 desku (velikost Mobile-ITX je 4,5 x 7,5 cm). Největší čip na desce je čipset CX700S (není znám rozdíl oproti CX700), procesor...
VIA odhalila na svém Technology fóru, které se koná ve stejný čas jako Computex v Taipei, novou Mobile-ITX x86 desku (velikost Mobile-ITX je 4,5 x 7,5 cm). Největší čip na desce je čipset CX700S (není znám rozdíl oproti CX700), procesor je menší čip vlevo, označený C7-S. Pracuje na frekvenci 1 GHz při 400 MHz FSB. Po desce je rozmístěno několik pamětí typu flash. Dále deska obsahuje dva mini USB konektory a několik dalších nespecifikovaných. Zároveň zde byl předveden prototyp možného budoucího Mobile-ITX PC s funkčními Windows XP (video a fotografie je možné shlédnout na stránkách Epiacentra).



Z oblasti grafických karet prosáklo, že karty s čipy RV610 (Radeony 2400) budou již příští týden k dostání jako OEM v sestavách řady výrobců PC. Retailové verze budou ale nejméně za dva až tři týdny, jelikož jejich produkce teprve začíná.



Zotac předvedl zajímavou úpravu grafické karty GeForce 8500 GT. Přidal k ní totiž S/PDIF výstup. Ten se společně s DVI dá zapojit do redukce HDMI a dále se již pracuje s HDMI. Je to poměrně snadná věc, ale Zotac je první, který to udělal. Oznámil že brzy předvede i další podobně upravené karty.

Dále také ukázal modifikaci karty GeForce 8600GTS. Přidělal k ní totiž LED displej ukazující teplotu jádra. Mnoho hráčů totiž chce vědět, jak se jejich karta zahřívá při hraní her, ale přímo při hraní to nemá jak zjistit. Pokud tedy mají v case „okno,“ mohou se podívat při hraní. Na Computexu je prototyp, finální verze bude jistě vypadat lépe.

Podle Fudzilly, která údajně nahlédla do některých dokumentů, bylo celé mámení kolem RV650 a RV670 jen snůška smyšlenek, aby ATI/AMD všechny zmátlo. Údajně žádný „65 nm“ RV600 čip nebude. I když RV670 se asi chystá, nebude to dříve než po Vánocích. Tak uvidíme s časem, jak to vlastně je.



AVerMedia předvedlo dvě televizní karty pro příjem pozemního analogového/digitálního/ televizního a rádiového vysílání. Jsou to AverTV Hybrid+DVB-S PCI-E a AverTV Duo Hybrid PCI-E, obě jsou připojitelné přes PCI Express, konkrétně PCIe x1 a obě nabízí výstupy RCA (Cinch) a S-Video, druhá zmíněná i YpbPr. Zvláštností první karty je speciální modul na karty pro sledování placených kanálů. Druhá karta zase umožňuje hardwarovou MPEG-2 kompresi.



Poslední informací jsou nějaké postřehy o Opteronu 2200 s jádrem Barcelona. Fudzilla si s ním trochu pohrála, CPU-Z sice nerozjela, ale Everest ano. Ten nalezl všechny čtyři jádra na frekvenci 1,6 GHz, 64+64 KB L1, 512 KB asynchronní L2 a 2 MB L3 cache. Everest také rozpoznal novou sadu instrukcí SSE4A.

Zdroj: Fudzilla