Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master ohlásil procesorový chladič Hyper 212X

9.1.2013, Jan Vítek, aktualita
Cooler Master ohlásil procesorový chladič Hyper 212X
Řada procesorových chladičů Cooler Master Hyper 212 je dobře známá a díky svému poměru cena/výkon oblíbená už několik let, přesněji tedy od roku 2007, kdy přišel na trh originální Hyper 212. Od té doby se objevily další verze s označením...
Řada procesorových chladičů Cooler Master Hyper 212 je dobře známá a díky svému poměru cena/výkon oblíbená už několik let, přesněji tedy od roku 2007, kdy přišel na trh originální Hyper 212. Od té doby se objevily další verze s označením EVO či Plus a nyní přichází na řadu Hyper 212X.





Tento model přímo navazuje na Hyper 212+ EVO a není překvapením, že má klasický design. Ten je založený na základně se zploštělými heatpipe, které jsou téměř bez mezery umístěny hned vedle sebe, což si výrobce patentoval jako Quad Continuous Direct Contact (CDC). Měděnou základnu zde tedy nehledejme. Pak tu jsou už normální hliníková žebra, mezi něž heatpipe rozvádějí teplo.





Ty mají tvořit nový tzv. Tunnel Effect, který má dle Cooler Masteru zajistit výkonnější chlazení a snížit hlučnost. Toto dvojzaklínadlo nám však dnes slibuje každý a jen málokdo se to snaží nějak podpořit, což bohužel není tento případ.

Co se týče ventilátoru, ten má vydržet dlouhý provoz (MTBF je 160000 hodin) a ani u něj samozřejmě nesmí chybět snaha o zvýšení průtoku vzduchu a snížení hlučnosti, což mají zajistit lopatky s výrůstky na koncích. Výrobce se také chlubí tzv. Smart Fan Engine, který má snížit riziko zranění tím, že se ventilátor po zastavení chvíli rozmýšlí a poté rozběhne. Marketingové oddělení už asi bylo hodně zoufalé.

Nakonec výrobce udává kompatibilitu s moderními sockety včetně LGA 2011 a FM1. Dnes je sice aktuální už FM2, ale vem to čert, když oba jsou z hlediska montáže chladiče stejné. Hyper 212X již byl vypuštěn na trh, ovšem cena nebyla oznámena. Můžeme však očekávat, že bude dražší než EVO, který startuje na 750 Kč s daní (viz dole).
 
Zdroj: TZ Cooler Master