Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master uvádí ventilátor s novým typem ložisek

30.11.2009, Jan Vítek, aktualita
Cooler Master uvádí ventilátor s novým typem ložisek
Společnost Cooler Master vyrukovala s ventilátorem Excalibur, jenž využívá nový typ ložisek s označením BBB (Barometric Ball Bearing). Tato kuličková ložiska mají ve svém středu udržovat stálý tlak a jejich výhodou má být dlouhá životnost,...
Společnost Cooler Master vyrukovala s ventilátorem Excalibur, jenž využívá nový typ ložisek s označením BBB (Barometric Ball Bearing). Tato kuličková ložiska mají ve svém středu udržovat stálý tlak a jejich výhodou má být dlouhá životnost, nižší hlučnost a vyšší spolehlivost (jaké jiné sliby bychom také mohli čekat).



Odnímatelný rotor má lopatky, které se dle výrobce inspirovaly tvarem meče krále Artuše a mají vyvinout vysoký statický tlak a minimalizovat turbulence vzduchu tvořící další hluk. Legendární Artuš by se asi divil, jak jeho meč dokáže i ve 21. století vyřešit naše problémy, i když poněkud jiného rázu. My se zase můžeme podivit marketingové vynalézavosti výrobce.

Dále tu jsou šestihranné otvory v kovovém rámečku sloužící pro dodatečné nasávání vzduchu a při vyšších rychlostech mají dále snižovat hlučnost snižováním turbulencí. To bychom měli za sebou táhání si trička a nyní nějaké technické specifikace.

Excalibur má klasické rozměry 120 x 120 x 25 mm, hmotnost 129 g a otáčky 600 - 2000 RPM. Ty udávají průtok vzduchu 26,4 - 85,6 CFM, statický tlak 0,75 - 3,53 mm vodního sloupce, hluk 13 - 30 dBA a maximální spotřeba je 6 W. Napájecí konektor je čtyřpinový, takže lze využít PWM pro regulaci otáček a v příslušenství najdeme šroubky, gumové trny i podložky a redukci na napájení přes Peripheral Power.

Zdroj: TZ Cooler Master