Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-7920X: oficiální specifikace ukazují nízké takty

25.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Core i9-7920X: oficiální specifikace ukazují nízké takty
Intel se chystá vypustit na trh svůj první 12jádrový HEDT procesor Core i9-7920X a nyní se už můžeme podívat na jeho oficiální specifikace. Ty potvrzují nedávné zprávy, že tento procesor má oproti konkurenci nízký základní takt.
Procesor Intel Core i9-7920X bude první 12jádrový model, který tato firma nabídne výkonným desktopovým sestavám, čili především pracovním stanicím. My jsme se nedávno podívali na to, že uniklá tabulka ukazuje relativně nízký základní takt, a to 2,9 GHz, což je třeba dát do souvislosti s nastupující konkurencí v podobě procesorů AMD Threadripper. 
 
 
Intel má vedle procesorů Ryzen jednu nezanedbatelnou výhodu, a sice vyšší takty procesorů Kaby Lake, jejichž čtyři fyzická jádra s Hyperthreadingem ještě pohodlně stačí na dnešní hry, a tak je to pro většinu z nich stále lepší volba, i když to se může v budoucnu snadno změnit. Nicméně v případě procesorů Skylake-X jako je Core i9-7920X a jejich konkurence v podobě Threadripperů už jde především o celkový výkon daný počtem jader a pracovními takty a vedle toho také o cenu. Nyní už je jasné, že všechny tyto výhody má na své straně AMD, i když tu budou ještě rozdíly dané odlišnostmi architektur a také nesmíme zapomínat na spotřebu. 
 

Core i9-7920X, jak ukazuje i CPU-Z, má základní takt pouze 2,9 GHz, což je v souladu s předchozími informacemi a nově se dozvídáme o turbu 4 GHz, které se uplatní při zátěži jen malého počtu jader (dle dosavadních informací dvou či jednoho). Konkurenční Threadripper 1920X ale nabídne takty 3,5 až srovnatelných 4 GHz a nejspíše ještě něco navíc díky XFR, i když Intel zase bude mít svůj Turbo Boost Max 3 pro dosažení taktu nad 4 GHz. Celkově z toho ale lépe vychází AMD, a sice díky vyššímu základnímu taktu o 600 MHz. Core i9-7920X sice bude stejně jako AMD podporovat přetaktování, ale ve světle problémů Skylake-X a platformy X299 s ním prozatím raději počítat ani nebudeme. 
 
Pak můžeme srovnávat kapacitu L2 + L3 cache, která je u těchto procesorů srovnatelná a počet linek PCIe 3.0 mluví ve prospěch AMD, které jich nabídne 64 oproti 44 u Intelu. Pak je tu ještě cena, v jejímž případě si Intel žádá 1189 USD oproti 799 USD v případě AMD a lze očekávat, že ceny základních desek se už moc lišit nebudou. Pro 16jádrový Threadripper pak bude tvořit konkurenci Intel Core i9-7960X (rovněž 16C/32T), jenž má mít ještě nižší základní takt, a to jen 2,5 GHz (o 900 MHz méně než Threadripper 1950X). 
 
Nakonec tu máme srovnání TDP, které jako jediné vyznívá opravdu ve prospěch procesoru Intel, který má 140 W, zatímco AMD 180 W. Cenový a frekvenční rozdíl však hovoří jasně a my můžeme být opět po několika měsících zvědaví, zda Intel přeci jen nepřehodnotí své ceny. 
 
Zdroj: wccftech