Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair také plánuje přechod na 25nm NAND Flash

21.2.2011, Jan Vítek, aktualita
Corsair také plánuje přechod na 25nm NAND Flash
Společnost Corsair oznámila, že hodlá podobně jako OCZ Technology přejít u svých SSD z 34nm pamětí NAND Flash na 25nm paměti. Ovšem takové paměti přinesly uživatelům vlastnícím nová SSD od OCZ rozčarování, neboť zaznamenali jednak pokles...
Společnost Corsair oznámila, že hodlá podobně jako OCZ Technology přejít u svých SSD z 34nm pamětí NAND Flash na 25nm paměti. Ovšem takové paměti přinesly uživatelům vlastnícím nová SSD od OCZ rozčarování, neboť zaznamenali jednak pokles výkonu, ale i menší kapacitu a jiné problémy.



Corsair je si tohoto vědom a oznámil, že na tomto problému pracuje s firmou SandForce, výrobcem výkonných kontrolerů pro SSD. Nevýhodou SSD s 25nm paměťmi je nutnost intenzivnějšího využití tzv. over-provisioning, čili techniky pro zvýšení spolehlivosti (a někdy i hodnoty IOPS), což má za následek právě pokles dostupné kapacity.

Dle testů nových SSD Corsair Force s 25nm paměťmi bychom měli zaznamenat asi 3-4procentní snížení výkonu, ovšem zde výrobce vychází z testů v ATTO Disk Benchmark, který je syntetický. Tyto výsledky ale prý potvrzují i další naměřené hodnoty z reálného použití. Přesto se máme ale také připravit na snížení kapacity, což budou dle očekávání jednotky GB. Na rozdíl od OCZ však budou nové Corsair Force prodávány s označením reflektujícím skutečnost, takže např. 120GB verze budou prodávány jako 115GB.

Snadno bychom tak měli poznat, jaká SSD mají už nové paměti a kromě snížené kapacity to bude také přípona A v označení SSD. Prozatím můžeme očekávat 115GB a 80GB modely F115-A (215 USD) a F80-A (169 USD), a to již v tomto měsíci. Pro porovnání, starší verze přijdou na 249 a 199 USD.

Zdroj: TZ Corsair