Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cotopia: šachy přes půl zeměkoule

30.7.2003, Pavel Bureš, článek
Cotopia: šachy přes půl zeměkoule
Česká společnost Cotopia přišla s unikátním projektem: za cíl si vzala vytvořit první herní on-line server pro mobilní telefony v Evropě. Telefony musí podporovat programovací jazyk Java a GPRS nebo jiné (nejlépe vysokorychlostní) datové připojení.
Nejdříve je nutné si z wapové adresy http://wap.cotopia.com stáhnout příslušný midlet o velikosti přibližně 50 Kb. Po spuštění a připojení na herní server je třeba se zaregistrovat, vybrat si hru a počkat na přidělení spoluhráče. V začátcích bude pravděpodobně nedostatek volných protihráčů, ale až se povědomí o této službě mezi uživateli rozšíří, nebudete snad moc dlouho čekat. Pak již hraní nic bránit nebude.




Zatím lze hrát jen dvě hry: dámu a piškvorky. Připravuje se však další oblíbená desková hra-šachy, které se v javové verzi dočkají několika vylepšení. Hra nebude časově omezená (pravděpodobně se myslí doba vyhrazená na přemýšlení) a bude možno zároveň posílat i textové zprávy- vzkazy mezi hráči.

Nejvíce podporovaných telefonů nese značku Nokia, namátkou např. 3300, 3510i, 6200, 7210, 8910i. Z dalších značek se popory dočkal Sony Ericsson s modelem P800 a Siemens s telefony C55 a S55. Informace o dalších podporovaných telefonech a praktické zkušenosti přineseme v článku počátkem příštího týdne.

Nyní se můžete podívat na pár screenshotů pořízených na emulátoru operačního systému Symbian, který používá Nokia 7650 a 3650, která není prozatím uvedena mezi podporovanými telefony.



Závěrem bych dodal, že ačkoli zde již podobné pokusy byly, jednalo se o herní sítě omezené jen na jednu značku mobilních telefonů a neprobíhaly v reálném čase, většinou se údaje posílaly přes SMS. Pokud by aplikace i připojení na server byly nadále zdarma a seznam podporovaných telefonů by se rozrostl, nevidím důvod, proč by se služba neměla těšit oblíbenosti.