Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CPU Intel s novou architekturou se ukázalo v Sandře

16.12.2019, Jan Vítek, aktualita
CPU Intel s novou architekturou se ukázalo v Sandře
Databáze benchmarkovacího softwaru SiSoft Sandra odhalila nové šestijádrové CPU, které ukazuje pozoruhodně vysoký objem paměti L2 cache. Nejpravděpodobnější vysvětlení je to, že jde o novou verzi architektury Intelu. 
Databáze softwaru SiSoft Sandra už přinesla mnohá odhalení a nyní jde o to, co nového si pro nás Intel chystá. Ten dobře ví, že s aktuálními 14nm procesory už drží kratší konec a že v jejich případě už může nabídnout leda snižování cen, anebo backport nové procesorové architektury, což by měla představovat generace Rocket Lake. Zda jde o něco z její nabídky, o tom je ale ještě předčasné uvažovat. 
 
 
Záznam databáze ukazuje na dvouprocesorový systém se 6jádrovými CPU vybavenými Hyperthreadingem, která nesou 1,25 MB L2 cache na jádro. To je pětinásobkem v porovnání s klasickými desktopovými Core, o čtvrtinu víc než u Core-X Series a co se týče moderních Ice Lake, ty mají půl megabajtu L2 cache na jádro. Samozřejmě nelze uvažovat o tom, že by mohlo jít o připravované Comet Lake, protože ty budou vycházet ze Skylake, jak už víme i díky mobilním Comet Lake-U. Může jít spíše o některé z nových 10nm procesorů, ovšem kam je zařadit, toť otázka. 
 
Mohly by to být 10nm procesory generace Tiger Lake, anebo jejich již zmíněné 14nm backporty v podobě Rocket Lake. Server Tom's Hardware uvádí, že právě dle jedné uniklé zprávy by právě Tiger Lake měly mít 1,25 MB L2 cache na jádro, čili to by se zatím mohlo jevit jako nejvíce pravděpodobná možnost. Jenomže Sandra ukazuje pouze 9 MB L3 cache, což je naopak méně, než udává zmíněný únik. Právě procesor založený na starším procesu by logicky mohl mít menší objem L3 cache, aby se na něčem dalo ušetřit a jádro nemuselo být tak velké, tak můžeme říci, že vylučovací metodou dojdeme právě ke 14nm Rocket Lake založeným na jádrech Willow Cove připravovaných původně pro 10nm Tiger Lake. 
 
Nedávno jsme se přitom z procesové roadmapy Intelu dozvěděli o tom, že ten skutečně počítá s backporty, čili s nasazením nových architektur i na starších procesech a již před tím se začalo mluvit o tom, že právě Rocket Lake mají představovat první výsledek tohoto přístupu. Na druhou stranu ona roadmap neukazuje, že by chtěl Intel backportovat již mezi 10nm a 14nm procesem a zbývá potvrdit, že Rocket Lake skutečně budou 14nm. Ostatně Intel vyloženě slíbil 10nm desktopovou generaci, i když ta by mohla nastoupit až v roce 2021. Tehdy již Intel chce mít sice zprovozněn 7nm proces, ale s ním se nemusí počítat pro výrobu desktopových CPU.