Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ČR musela přes Velikonoce vypnout 400 MW solárů, přetížily by síť

21.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
ČR musela přes Velikonoce vypnout 400 MW solárů, přetížily by síť
Většina obnovitelných zdrojů energie má jednu zásadní nevýhodu, nevyrovnaný průběh výroby, což je největším problémem především u solárních elektráren. O Velikonocích jsme tak v ČR museli vypnout šestinu solárů, aby nedošlo k přetížení sítě.
Mnoho zemí po celém světě se snaží přejít na obnovitelné zdroje energie. Ty ale přináší i několik nevýhod, mezi nimi je to především nevyrovnaná produkce v průběhu roku, ale i v průběhu dne. Asi nejproblematičtější jsou v tomto solární elektrárny, které se staly potenciálním problémem pro českou elektrickou síť na Velikonoční pondělí. Slunečné počasí a nízká spotřeba energie způsobily, že solární elektrárny vyráběly příliš mnoho energie na to, kolik ji bylo potřeba. Obvykle se toto řeší vývozem energie do sousedních států, nicméně tento přístup v ono pondělí nebyl proveditelný.
 
Solární panely
ilustrační foto, ChristofferRiemer, CC BY 3.0, přes Wikimedia Commons (ořez)
 
Drtivá většina evropských zemí měla taktéž nadbytek energie a výjimkou bylo akorát Dánsko, Portugalsko a Slovinsko. Nebylo tak komu vyvážet, načež se ČEPS rozhodl odstavit zhruba 400 MW solárních elektráren, což dělá přibližně 1/6 výrobní kapacity našich solárních elektráren. Problémem je, že obnovitelné zdroje kvůli své nestálosti vyžadují úložiště energie, jenže těch se v ČR moc nedostává. Jen pro informaci, dle Solární asociace měla Česká republika v červenci 2022 v solárních elektrárnách instalovaný výkon 2256 MW, ale akumulační systémy disponují pouhými 209,5 MWh (při čistě teoretickém nulovém odběru ze sítě by při plném výkonu byly nabity za necelých 6 minut).
 
Těmito úložišti mohou být přečerpávací elektrárny, setrvačníky, hodně se v souvislosti s ČR mluví o gravitačních úložištích v nepoužívaných dolech, což ale situaci nijak zvlášť nezachrání, pokud to vůbec bude kdy existovat, řešením mohou být i různé formy baterií a v některých zemích se k těmto účelům používají i baterie v elektromobilech (ty tak svým majitelům přináší i monetizaci svých aut, která jim mohou vydělávat).
V posledních letech se hodně mluví i o redox-flow bateriích, vodíku nebo o ukládání do stlačeného vzduchu. Většinu z toho tu ale nemáme a je to oblast, na které bude potřeba zapracovat, pokud chceme navyšovat podíl těchto nestabilních zdrojů energie. Ty mohou být bez adekvátních bufferů zdrojem mnoha nepříjemných problémů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.