Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative X-Fi oficiálně představeno

10.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Creative X-Fi oficiálně představeno
Creative Labs včera po 250 milionech prodaných zvukových karet Sound Blaster představuje nový čip Sound Blaster X-Fi. S čipem Extreme Fidelity uvádí na scénu nový standard téhož jména pro hudbu, filmy a hry. Nový standard a čip byly oznámeny...
Creative Labs včera po 250 milionech prodaných zvukových karet Sound Blaster představuje nový čip Sound Blaster X-Fi. S čipem Extreme Fidelity uvádí na scénu nový standard téhož jména pro hudbu, filmy a hry. Nový standard a čip byly oznámeny 12. května tohoto roku. Menší ukázka byla předvedena na E3 v Los Angeles, kde byli lidé nadšeni kvalitou zvuku.



Nové zvukové karty mají podle ředitele Creative Labs Sim Wong Hoo přinést dramatické zlepšení hudby a celkově audia, zrychlit hry a také podstatně vylepšit zvuk ze sluchátek. Se Sound Blaster X-Fi a jejími technologiemi 24bit Crystalizer, CMSS-3D mají všechny MP3 i audio CD znít lépe než když je nahrávali ve studiu. CMSS-3D má za úkol navodit na sluchátcích dojem prostorového zvuku vysoce kvalitních reprosestav.

Sound Blaster X-Fi Elite Pro
Obsahuje vysoce kvalitní D/A převodník (digital to analog) se 116dB SNR plus I/O modul s vyčerpávajícími možnostmi zapojení se snadno použitelnými ovladači X-Fi 24-bit Crystalizer, X-Fi CMSS- 3D (Creative Multi-Speaker Surround), 3DMIDI a EAX. Karta disponuje 64MB X-RAM pro vyšší kvalitu zvuku, lepší výkon, snadnější přímé nahrávání a dále také vysoce impedanční vstupy pro elektrické kytary. Tato karta je vlajkovou lodí a disponuje všemi možnými technologiemi zmíněnými zde i u slabších verzí karet níže.

Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS
Tato byla udělána na základě požadavků světoznámémého profesionálního hráče Jonathana "Fatal1ty" Wendela. Hráči si mohou užít 109dB SNR, vyšší frame rate ve hrách stejně jako 64MB on-board X-RAM paměti. Podporuje nejnovější standard EAX® ADVANCED HD 5.0, CMSS 3D technologii pro lepší požitky při hraní LAN her se sluchátky. Samozřejmostí jsou pak panely se vstupy všeho možného i dálkové infračervené ovládání pro X-Fi 24-bit Crystalizer, X-Fi CMSS-3D, 3DMIDI a EAX. Karta dále disponuje i vymoženostmi všech dále zmíněných verzí karet X-Fi.

Sound Blaster X-Fi Platinum
Také disponuje modulem pro input/output konektivitu. Stejně jako u předchozí karty, i zde si vychutnáte 109dB SNR, ovládání si usnadníte dálkovým ovládáním ke konzoli Entertainment Center.

Sound Blaster X-Fi XtremeMusic
I tato karta umožňuje zlepšit kvalitu veškerých nahrávek, tedy značně vylepšit "sound" hudby, filmů na úroveň standardu Extreme Fidelity. S balíčkem softwaru Creative MediaSource 3 si právě můžete všechny zvuky užívat v Extreme Fidelity kvalitě i přístup k vychytávkám typu Smart Cross-Fade a Smart Volume Management. I zde máte 109dB SNR kvalitu.

Všechny X-Fi karty disponují třemi módy pro co nejlepší využití čipu na kartě pro to, co uživatel požaduje.

Entertainment Mode využívá X-Fi 24-bit Crystalizer, čímž převádí zvuk na kvalitu 24-bit/96kHz za pomocí 136dB SRC (Sample Rate Converter engine). Zlepší kvalitu a bohatost zvuku, takže exploze, výstřely budou znít o mnoho reálněji. X-Fi CMSS-3D v tomto módu se pak stará o vytváření prostorového zvuku, přičemž dokáže oddělit hlas od zbytku a poslat jej na centrální reproduktor.

Gaming Mode zvyšuje rychlost her. Dokáže je v některých případech zrychlit až o 40%, přičemž stále disponuje všemi svými audio efekty v plné kvalitě. CMSS-3D se nyní stará o skvělý zvuk přes sluchátka, EAX ADVANCED HD 5.0 pak přidává podporu až 128 zvuků najednou a technologie EAX MacroFX, EAX PurePath a Environment FlexiFX dále přidávají na realitě. X-Fi 24-bit Crystalizer samozřejmě automaticky konvertuje zvuk na Extreme Fidelity kvalitu.

Audio Creation Mode využívá SRC engine v procesoru Creative X-Fi Xtreme Fidelity ke konverzi do a z jakýchkoli frekvencí v 136dB THD+N. Dále přidává možnost digitálního nahrávání při frekvencích 44,1-96kHz. Muzikanti mohou využít ASIO nahrávání s latencí jedné milisekundy s nulovým zatížením procesoru až s osmi 24 bitovými hardwarovými efekty, 24-bit SoundFont samplování a 3DMIDI.

Sound Blaster X-Fi disponuje procesorem (celkem to jsou 4 subprocesory) s 51 miliony tranzistorů o výkonu 10000MIPS, čímž je 24× výkonnější než předchozí Sound Blaster Audigy, který měl 424MIPS a 4,6 milionu tranzistorů. Pro zajímavost, to odpovídá dnešním high-end procesorům. Představte si mít v počítači další 3,4GHz (3400+) procesor pouze pro audio. Přičemž X-Fi tohoto výkonu dosahuje při pouhých 400MHz.
Schéma SB Live!




Schéma SB Audigy





Schéma SB X-Fi





Sound Blaster X-Fi Elite Pro bude k mání za $399,99 (cca 12000Kč s DPH), Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS za $279,99 (cca 8500Kč s DPH), Sound Blaster X-Fi Platinum za $199,99 (cca 6000Kč s DPH) a konečně Sound Blaster X-Fi XtremeMusic za $129,99 (cca 4000Kč s DPH).

Zdroj: www.creative.com (tisková zpráva), www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.