Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CrowdStrike čelí žalobě akcionářů za výpadek platformy Falcon, hrozí i Delta Airlines

7.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
CrowdStrike čelí žalobě akcionářů za výpadek platformy Falcon, hrozí i Delta Airlines
Obrovský výpadek služeb společnosti CrowdStrike, která postihla přes 8,5 milionů počítačů s Windows OS, bude mít dohru patrně až u soudu. Firmu nyní žalují akcionáři za lživá prohlášení ohledně kvalitě testování.
Před třemi týdny spoustu organizací ochromil výpadek bezpečnostního softwaru CrowdStrike Falcon. Ten slouží k detekcím různých bezpečnostních hrozeb na korporátní úrovni, proto se používá např. na letištích, v bankách, nemocnicích, u vládních organizací a podobně. Chyba v testovacím procesu ale způsobila, že nebyla odhalena chyba v jedné z aktualizací, kterou mělo toto testování odhalit, a jejímž výsledkem byl takový problém s pamětí, až to na počítačích vyhodilo známou „modrou smrt“ (BSOD). Tato vadná aktualizace se týkala zhruba 8,5 milionu počítačů s operačním systémem Microsoft Windows, ne-li více.
 
Návrat do normálu si vyžádal hodiny, v některých případech až dny. Kauza má ale i další pokračování. Firma je totiž nyní hromadně žalována svými akcionáři. Právníci, kteří je zastupují, tvrdí, že jim společnost lhala o kvalitě a důslednosti svých testovacích procedur. Aktualizace dle nich nebyly adekvátně otestovány tomu, jaká rizika představují. Ztráty pro zákazníky byly enormní a např. Delta Airlines říká, že si výpadek vyžádal zrušení 2200 letů a ztrátu ve výši 500 mil. USD. Aerolinky jsou potenciálním zdrojem další žaloby na CrowdStrike, přičemž firma se brání, že Delta si za rozsah problémů může také sama, protože ignorovala nabízenou pomoc a asistenci (včetně té od Microsoftu).
 
V důsledku této chyby pochopitelně utrpěli i samotní akcionáři společnosti CrowdStrike. Zatímco před výpadkem byla hodnota akcií 343 USD za akcii, na konci minulého týdne už byla jen 218 USD, tedy o 36 % níže (nyní je 232 USD). Zde je nutné ale podotknout, že směrem dolů šel poslední dobou celý trh (technologický index NASDAQ šel za stejné období dolů o 11 %) a také to, že za pokles si mohou akcionáři i sami tím, jak se chtějí zbavovat těchto akcií, čímž tlačí jejich cenu dolů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.