Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cruise stáhne půlku flotily autonomních aut po 2 nehodách, jedna byla s hasiči

22.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Cruise stáhne půlku flotily autonomních aut po 2 nehodách, jedna byla s hasiči
Autonomní vozy Cruise to mají v ulicích San Francisca docela těžké. Lidé je začínají nesnášet, čemuž se ani nelze divit. S rostoucím počtem vozů na ulicích roste i počet incidentů. Nedávno trefili i hasiče.
San Francisco bylo dosud město dost nakloněné testování autonomních aut, to se ale poslední dobou začíná poněkud měnit. Zejména Cruise od GM zde stále rozšiřuje svou flotilu a s více vozy na ulicích se také množí počet různých incidentů. Záhadné zaseknutí více vozů najednou na některé z ulic se stalo už několikrát, z poslední doby můžeme zmínit i zmatení z pohybu kloubových autobusů nebo vjetí do mokrého betonu a uvíznutí vozu. Někteří lidé začínají tato auta nenávidět a dělají jim naschvály. Nyní si možná trochu oddechnou, protože Cruise po dohodě s komisí CPUC (California’s Public Utilities Commission) stáhl polovinu své flotily z ulic a přes den tu bude jezdit jen 50 aut, v noci pak 150. Důvodem jsou i dvě nedávné nehody.
 
Cruise
ilustrační foto, autor: Dietmar Rabich, Point Lobos Avenue, Autonomes Auto -- 2022 -- 3049 / CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Jedna z nich se stala s hasičským vozem. Vozy s houkačkami jsou především známým problémem vozů Tesla, kde mnozí tvrdí, že to by se autu s radary a lidary nestalo, ale dokázal to i Cruise, i když tady je nutno podotknout, že byl v těžší pozici než většina nehod s Teslami. Jak již bylo mnohokrát řečeno, tento vysoký počet nehod vozů Tesla je dán [vedle nedokonalého systému] i tím, že ty mají v autonomních režimech najetý řádově více mil, takže není ani divu, že se připletly do většího počtu nehod, ačkoli je dobré říci, že nad některými přesto zůstává rozum stát. Pro zajímavost, Cruise v autonomním režimu dosud najel 3 miliony mil (4,8 mil. km), vozy Tesla jich s autopilotem a FSD najely 325 milionů (přes 520 milionů km). To je tedy o dva desítkové řády více. Problém byl v posledním případě v tom, že vůz Cruise jel křižovatkou na zelenou, přičemž zpomalil a nestihl uhnout hasičskému vozu, který ji projel na červenou. Místo toho, aby hasičskému vozu uvolnil cestu, vytvořil mu překážku a ten do vozu Cruise narazil.
 
 
V dalším případě v tomto týdnu vůz Waymo vjel do křižovatky a udělal něco podobného, akorát nešlo o hasičský vůz. Vůz Cruise jel dle společnosti správně na zelenou, ale když detekoval blížící se vůz jedoucí na červenou, zastavil uprostřed křižovatky a vytvořil mu překážku, do které pak auto narazilo.
 
Zatímco však Cruise své aktivity v San Franciscu omezil, společnost Beep zde naopak aktivity zahájila. Bude zde jezdit s autonomními autobusy s kapacitou pro 10 pasažérů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.