Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CSIRO demonstrovalo světově nejrychlejší bezdrátové připojení

7.12.2006, Architect, aktualita
CSIRO demonstrovalo světově nejrychlejší bezdrátové připojení
Výzkumníci CSIRO dnes demonstrovali nejrychlejší a nejúčinější bezdrátové spojení, kterého bylo kdy dosaženo. CSIRO ICT Centrum dnes oznámilo, že bylo dosaženo rychlosti přes 6 gigabitů za vteřinu! S doposud nejvyšší účinností takového systému...
Výzkumníci CSIRO dnes demonstrovali nejrychlejší a nejúčinější bezdrátové spojení, kterého bylo kdy dosaženo. CSIRO ICT Centrum dnes oznámilo, že bylo dosaženo rychlosti přes 6 gigabitů za vteřinu! S doposud nejvyšší účinností takového systému (2.4 bitů/s/Hz)!

Multi-gigabitové připojení operuje v rychlostech, které zanechávají dnešní bezdrátové sítě daleko za sebou… Pro představu celý DVD film by byl takto poslán během šesti vteřin. Na dnešní demonstraci vyslal tým pracovníků simultánně 16 proudů (streamů) videa v DVD kvalitě přes vzdálenost 250 metrů s téměř nulovou ztrátou kvality, či odezvy. Tato úchvatná demonstrace nicméně využívala pouze jednu čtvrtinu kapacity připojení.


Foto z demonstrace


Dr Jay Guo, ředitel Wireless Technologies Laboratory, u CSIRO řekl, že tento pokrok je jen prvním stupněm napříč přímých bezdrátových spojení až po 12 gigabitů za vteřinu. „ Systém je vhodný pro situace, kde je zapotřebí vysokorychlostní linka, ale natáhnutí kabelů je příliš drahé, či složité, jak tomu je u přeplněných městských prostředích a podél údolí a řek,“ sdělil Dr Guo. „ Systém je také ideální pro rychlou výrobu krátkodobých sítí, jako tomu je při pohotovostech a velkých událostech.“

Senátorka Hon Helen Coonan, Ministerstvo pro Komunikace, Informací a Technologií a Umění vidí v této technologii skvělou budoucnost širokopásmového připojení pro Austrálii. „ Ostatní technologie běžely rychleji s nižší účinností nebo pomaleji s účinností vyšší, ale CSIRO jako jediná dosáhla, jak vysoké rychlosti, tak i účinnosti,“ pokračuje senátor Coonan.

Systém pracuje v 85 GHz pásmu v milimetro-vlnové části elektromagnetiského spektra (zhruba 55 GHz), které nabízí potenciál pro takto obrovské přenosové rychlosti a navíc není ještě zaplněn ostatními uživateli.

Zdroje: CSIRO, Physorg