Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty vyjde 26. září, Keanu Reeves představil trailer

12.6.2023, Karel Polívka, aktualita
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty vyjde 26. září, Keanu Reeves představil trailer
V rámci včerejší prezentace Xbox Games Showcase 2023 se příznivci Cyberpunku 2077 od CDPR dočkali traileru na očekávané obsahové rozšíření Phantom Liberty, které vyjde 26. 9. 2023. Opět v něm bude Keanu Reeves, kterého doplní další známý herec, Idris Elba.
O Cyberpunku 2077 od vývojářů CD Projekt Red, kteří vytvořili úspěšnou herní sérii Zaklínače, toho bylo napsáno už opravdu hodně. A to i u nás kvůli technickému provedení této hry a rozsahu, v jakém jako jedna z prvních umožnila využívat technologii ray tracingu, čímž se stala nástrojem pro měření výkonu grafických karet a HW obecně. Nemluvě o zkoumání vlivu různých nastavení na kvalitu obrazu.
 
– screenshot z rozšíření Phantom Liberty, vpravo postava Solomona Reeda (Idris Elba) – 
 
Po mimořádně velkém úspěchu 3. dílu Zaklínače z roku 2015 vznikl velký hype ohledně toho, jaký bude jejich další velký titul, tentokrát ze světa cyberpunku, což znamená naprosto jiné herní mechaniky. K uvedení došlo 10. prosince 2020, což se ale stejně i přes mnoho odkladů ukázalo jako ještě příliš uspěchané a šlo o jeden velký fail. Primárně kvůli problematickému technickému stavu, ale také kvůli obsahu, jenž v některých ohledech nesplňoval očekávání. Pro vývojáře bylo negativní přijetí tvrdou ránou pro jejich dosavadní reputaci, kterou si pracně a dlouho budovali, takže na hře dále pracovali a postupně ji vylepšovali.

 
Před rokem se jejich snaha zúročila po úspěchu animovaného seriálu Cyberpunk: Edgerunners, který pod jejich dohledem vytvořili japonští tvůrci ve Studio Trigger a odehrává se rok před událostmi ve hře Cyberpunk 2077. Vyšel v září 2022 na Netflixu a způsobil velkou vlnu zájmu o tento svět, čímž přivedl ke hře nejen velké množství nových hráčů, ale také se vrátilo hodně takových, kteří už dříve nad hrou zlomili hůl.

 
Vedle postupných updatů samotné hry a seriálu v CDPR připravují další želízko v ohni, které by jim mělo pomoci napravit si reputaci. Půjde o velké obsahové rozšíření s názvem Phantom Liberty, v němž se opět ukáže Keanu Reeves jako Johnny Silverhand, ale můžeme se těšit i na dalšího známého herce, jelikož novou postavu Solomona Reeda ztvární Idris ElbaPosuďte sami, trailer je následující (před spuštěním jej na pódiu uvedl přímo Keanu Reeves, na což se můžete podívat v záznamu celé prezentace od času 49:05):
 

Za sebe jsem žádná očekávání ohledně Phantom Liberty neměl, ale trailer, kterého jsme se včera dočkali v rámci prezentace Xbox Games Showcase 2023, mě zaujal svým důrazem na filmový zážitek. Až jsem si říkal, kde je vlastně u takto velkých her s velkým rozpočtem ta hranice, kdy se o hru zajímám primárně kvůli hratelnosti, nebo kvůli filmovému způsobu vyprávění příběhu. Zde mi totiž přijde, že v této fázi (po řadě všemožných updatů základní verze hry) by mohlo jít o dobré skloubení toho nejlepšího z obou světů. Takže ačkoli jsem na Phantom Liberty ještě do včerejšího dne nebyl zvědavý, teď jde o něco, co si určitě budu chtít zahrát (ale samozřejmě ne hned po uvedení, jelikož nemám zájem si nechat kazit herní zážitek a tvůrčí snahu vývojářů účastí v neoznámeném veřejném beta testování).
 
– minimální a doporučené požadavky na hardware, pro zvětšení klikněte –
 
Cyberpunk 2077 lze na Steamu do 18. 6. koupit s 50% slevou za 30 EUR. Rozšíření Phantom Liberty lze samostatně předobjednat za 30 EUR. Nebo lze koupit obojí v bundlu za 55,18 EUR.
 
Plánujete si zahrát obsahové rozšíření Phantom Liberty?
V anketě šlo hlasovat od 12.6.2023 do 12.7.2023. Počet hlasujících: 21
Ano, chci hrát a dohrát vše ze světa CP2077.57 %
Ano, informace a trailer vypadají zajímavě.5 %
Zatím nejsem rozhodnutý.5 %
Ne, dosavadní obsah CP2077 mi stačil.0 %
Ne, dosavadní obsah CP2077 mě příliš nenadchl.14 %
Ne, ta hra mě nezajímá.19 %