Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Wave zdarma nabízí výkon svých kvantových počítačů pro výzkum Covid-19

1.4.2020, Jan Vítek, aktualita
D-Wave zdarma nabízí výkon svých kvantových počítačů pro výzkum Covid-19
Kanadská společnost D-Wave Systems se rozhodla, že své kvantové počítače dá k dispozici pro výzkum nemoci Covid-19 a hledání léku. To představuje možnost využití jejich výkonu prostřednictvím služby Leap 2. 
Nyní pomineme otázku, zda se počítače od D-Wave Systems dají vůbec považovat za kvantové, důležité je něco jiného, a sice to, že zájemci z celkem 35 zemí světa mohou tyto počítače využít zcela zdarma ve svém výzkumu nemoci Covid-19. Toto omezení není dané tím, že by si v D-Wave vybírali jen jim sympatické země a národy, ale prostě tím, že pouze v daných zemích v Serverní Americe, Evropě a Asii je k dispozici cloudová služba Leap 2, která takovou věc umožní. 
 
 
Společnost k tomu dodává, že Leap 2 je ve skutečnosti hybridní služba nabízející klasický i kvantový výpočetní výkon pro řešení vysoce složitých problémů zahrnujících až deset tisíc plně propojených proměnných. Zároveň uvádí, že pohotová odpověď na pandemii koronaviru vyžaduje kreativitu a nové přístupy pro řešení problémů a věří, že právě její počítače v tom mohou být velice nápomocny, jak uvedl CEO Alan Baratz. 
 
Baratz také prozradil, že na tomto projektu se v D-Wave začalo pracovat asi před deseti dny, kdy firma začala tvořit jeho pravidla. Dle nich budou moci zájemci využívat výkon počítačů bezplatně, ale přesto získají komerční licenci, díky čemuž nebude nutné pak zveřejnit výsledky.
 
Výkonný ředitel D-Wave si také samozřejmě uvědomuje, že i když budou kvantové počítače jeho firmy pro výzkum Covid-19 použity, není vůbec jasné, zda se díky tomu přijde s použitelnými výsledky a zda to celé bude mít smysl. Dodává ale, že nechce jen lhostejně přihlížet a nedat k dispozici své prostředky. 
 
 
Zdroj: Techspot