Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dá se Bitcoin a jiné kryptoměny použít k placení? Ferrari říká ano, brzy i v Evropě

17.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
Dá se Bitcoin a jiné kryptoměny použít k placení? Ferrari říká ano, brzy i v Evropě
Bitcoinu a jiným kryptoměnám se často vytýká to, že neslouží jako peníze, k čemuž měly původně sloužit, ale spíše jen k obchodování a podvodům. Italská automobilka ale umožní pomocí Bitcoinu a několika dalších kryptoměn nakupovat své vozy.
Pokud máte velké jmění v kryptoměnách, budete mít brzy k dispozici další produkt, který si za ně můžete koupit. Chudá nabídka možností, kdy lze kryptoměny využít opravdu jako měny, a platit s nimi v obchodech, bude brzy rozšířena. Většiny z nás se to ale nijak nedotkne. Půjde totiž o supersportovní vozy italské značky Ferrari. Myšlenkou je i to, že mnoho dnes bohatých lidí vydělalo právě na kryptoměnách, které mohou využít k nákupu věcí, jako jsou např. luxusní sportovní auta, a krok automobilky tak znamená odstranění jedné překážky v nakupování. Nemusí tak své kryptoměny směňovat na peníze a ty pak použít k nákupu, ale mohou použít rovnou ony kryptoměny.
 
Ferrari 296 GTB
ilustrační foto, autor: Calreyn88, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons (přidáno logo Bitcoinu)
 
Konkrétně půjde v tomto případě o Bitcoin, Ethereum a USDC. Ferrari nebude při nákupu nabízet žádné slevy, ale ani přirážky. Využita bude služba BitPay, nicméně jako u většiny obchodů, které nákupy v kryptoměnách podporují, ani Ferrari není v pohodě s vyšší volatilitou kryptoměn, takže prostředky budou okamžitě po přijetí konvertovány na dolary (případně jiné standardní fiat měny). Prozatím bude program dostupný v USA u participujících dealerů, kterých je většina (zbývající většinou dokončují plán pro nasazení tohoto platebního systému).
 
U nás v Evropě se pak toto objeví o něco později, ale nebudeme čekat příliš dlouho, mělo by se tak stát už v prvním čtvrtletí příštího roku a následovat mají i další země a regiony, kde jsou kryptoměny legální. Zde ještě připomeňme, že kryptoměny přijímá i Tesla, tam jde ale jen o memecoin Dogecoin, a to ještě v omezené míře. Původně měla prodávat vozy i za Bitcoiny, ale Elon Musk z toho couvl kvůli přílišným energetickým nárokům těžby Bitcoinu a připustil návrat, až bude jeho těžba zelenější.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.