Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dálkový ovladač z PDA potřetí - Pocket PC

1.3.2002, Zdeněk Michálek, článek
Dálkový ovladač z PDA potřetí - Pocket PC
Kapesní počítače s OS PocketPC jsou pověstné poměrně malým výkonem infračervených portů - např. dálkové ovládání televize "funguje" z iPAQa na vzdálenost typicky max. 1,5m. UltraMote Extender je CF karta, která problém řeší.
UltraMote Extender je CF karta (typ II), která díky svým dvěma infračerveným LED zajišťuje až desetkrát vyšší vyzářený výkon (a v širším úhlu) oproti "vestavěnému" infračervenému portu v PDA. To ve výsledku dává (v optimálním případě) možnost ovládat přístroj až na vzdálenost zhruba 15 metrů. Není nutné zaměřit PDA na ovládaný objekt (stačí odraz od stropu či okolních stěn).
UltraMote je současně i software, který je možné koupit i zvlášť (a používat - na menší vzdálenost - i s interními IR porty). Podobně jako dříve zmiňovaný OmniRemote pro PalmOS má "učicí" a "uživatelský" mód.
Součástí dodávky je i základní databáze příkazů pro několik přístrojů, její rozsah je však hodně omezený, takže "učení" se většinou stejně nevyhnete.

Software obsahuje většinu běžných náležitostí - včetně maker (umožňujících vyslat jediným klikem na tlačítko DO sadu příkazů - např. pro ukončení nahrávání na videu, přetočení na začátek), časovačů atd.

Po instalaci CF karty do slotu "vyčuhují" obě LED diody z půdorysu přístroje - poněkud nezvyklé řešení. Když se podíváte, jak je řešena rozšířená směrovost u běžných dálkových ovládání, LED jsou u většiny novějších typů zapuštěny - a aby vycházející svazek byl co nejširší, je kolem nich zapuštěný trychtýřek, který umožní LED vyzařovat i do boku v úhlu cca 120 stupňů.

Je pravdou, že s PDA se zachází ohleduplněji než s DO, stejně bych ale měl strach, že LED jednou urazím :-)

Běžná vzdálenost, na kterou zařízení s externím IR portem pracuje je cca 5 až 7 metrů, což je pro většinu případů postačující.

Komplet hardware + software se prodává za cenu zhruba 40 USD (zhruba 1480 Kč), což je cena zhruba odpovídají ceně "inteligentního" dálkového ovládání (nejlevnější samostatné "učící" se DO je možné koupit už za cenu kolem 600 Kč - samozřejmě s nižším komfortem obsluhy, bez časovačů, možnosti definování maker atd.)

Samotný software je možné stáhnout od výrobce jako shareware po dobu 14 dní. Po uplynutí zkušebního období je třeba software registrovat za cenu 20 USD (cca 740 Kč).

Závěrem ještě nekolik obrázků:


Zdroj: Dave's PDA Place