Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další generace CPU Intel mají mít jádra Royal Core a Cobra Core

17.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Další generace CPU Intel mají mít jádra Royal Core a Cobra Core
Co nás zhruba čeká v letošním a příštím roce od Intelu, nějak tak tušíme. Objevují se už ale i zvěsti o dalších architekturách. Měla by např. přijít výkonná jádra P-Core s názvy Royal Core a Cobra Core.
V letošním roce nás od společnosti Intel na poli procesorů čeká architektura Arrow Lake, která se dostane do mobilní i desktopové sféry. Přinese jádra Lion Cove (P-Core) a Skymont (E-Core), která už známe z mobilních procesorů Intel Lunar Lake. V příštím roce se má představit ještě Panther Lake na podobném základu, přičemž zde půjde jen o mobilní čipy. Co nás ale čeká v roce 2026 a později?
 
Jako první by to mohly být procesory Nova Lake, o nichž je prozatím známo to, že by měly mít P-Core s označením Royal Core (verze 1.0). Bude to tak po dlouhé době, co zmizí z názvu slůvko "Cove". Tato jádra by měla nadále postrádat Hyper-Threading. O něco později to bude Beast Lake s aktualizovanou architekturou Royal Core (verze 1.1). Objevily se dokonce zvěsti, že by se tu v jiné formě měl vrátit Hyper-Threading, což vzhledem k jeho nedávnému odstranění nezní příliš pravděpodobně. Možné je ale vše. Nebylo by to zdaleka poprvé, co se provede jeden krok s cílem něco významně zlepšit, aby se o něco později provedl krok opačný, který má opět něco významně zlepšit (nedávno se tak stalo např. u AMD s rozdělením grafických architektur na CDNA a RDNA, aby se nyní zase s "velkou slávou" spojily). Aby těch zarážejících zpráv nebylo málo, údajně byla zrušena vylepšená verze Beast Lake, která měla mít Royal Core (verze 2.0) se schopností zpracovat dokonce 4 vlákna najednou.
 
Ještě více v budoucnosti nás čeká další architektura s blíže neurčeným názvem. Podle úniků by ale měla mít nový typ jader Cobra Core. U nich se objevuje vcelku nic neříkající informace o tom, že má být vyvíjená se zaměřením na vysokou efektivitu a výkon. To jsou totiž více či méně všechny. Poněvadž jde o úniky a neoficiální informace, je pochopitelně potřeba tyto informace brát s velkou rezervou. Spíše než technické informace nám to prozatím jen říká, s jakými názvy se budeme v budoucnosti setkávat častěji.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.