Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další informace o čipových sadách Intel Eaglelake

18.7.2007, Jan Vítek, aktualita
Další informace o čipových sadách Intel Eaglelake
Intel již nějaké ty týdny prodává zástupce řady čipových sad Bearlake, tedy především G33 a P35 a později představí G35 a X38. Není však důvod, proč by se v roadmapách neobjevily podrobnější informace o nástupci Medvědího jezera, příhodně...
Intel již nějaké ty týdny prodává zástupce řady čipových sad Bearlake, tedy především G33 a P35 a později představí G35 a X38. Není však důvod, proč by se v roadmapách neobjevily podrobnější informace o nástupci Medvědího jezera, příhodně pojmenovaném Eaglelake.



Tato řada bude dodávána v klasických variantách P, G a Q pro běžné zákazníky a obchodní platformy. Přijde s podporou procesorů založených na jádrech Penryn, Yorkfield, Wolfdale a dalších s FSB 1333 MHz. A i nadále bude Eaglelake podporovat paměťi DDR3 a DDR2, standardně tedy DDR3-1333 a DDR2-800, což je jistě dobrá zpráva pro ty, co si nakoupili kvalitní DDR2 moduly. Samozřejmostí je zde sběrnice PCI Express 2.0, ale s touto verzí již není kompatibilní southbridge. Jedná se o southbridge ICH10 s podporou Serial ATA, PCI Express, USB a HD audio. Novinkou jsou FIS násobitele portů, které by měly zajistit připojení více zařízení na jeden SATA port bez obětování výkonu.

Sadu P35 Express má nahradit Eaglelake-P. Zatím to vypadá na podporu dvou slotů PCIe 2.0 x16 s x8 linkami. Intel se nezmiňuje o podpoře SLI a Crossfire, ale v tom by vzhledem k předchozím verzím neměl být problém. Eaglelake-G bude obsahovat vyspělejší grafické jádro s více možnostmi výstupu - DVI, DisplayPort a HDMI. Zahrnuta bude také technologie Intel Clear Video s akcelerací H.264 a VC-1 pro přehrávání obsahu Blu-ray a HD DVD. Samozřejmostí je už kompatibilita s DirectX 10.

A nakonec, Eaglelake-Q budou základem pro nadcházející platformu McCreary vPro. Intel se v tomto případě zaměří hlavně na bezpečnost. Dočkáme se Intel AMT 5.0, Virtualizace u Directed I/O, Trusted Execution Technology a integrovaný TMP 1.2 modul. Uživatelé, kteří tyto zmíněné technologie nevyužijí, se budou moci poohlédnout po platformě McCreary Fundamental, což je jednoduše osekaný Eaglelake-Q. Prvních základních desek s Eaglelake se dočkáme v druhé polovině příštího roku.

Zdroj: DailyTech