Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další informace o nové generaci procesorů AMD

29.1.2007, Jan Vítek, aktualita
Další informace o nové generaci procesorů AMD
Server DailyTech dal dohromady nové informace o další generaci procesorů AMD, jež také byla známa pod označením K8L. Nyní je však nazývána jako rodina procesorů Barcelona, i když toto slovo označuje pouze jednu sérii čtyřjádrových serverových...
Server DailyTech dal dohromady nové informace o další generaci procesorů AMD, jež také byla známa pod označením K8L. Nyní je však nazývána jako rodina procesorů Barcelona, i když toto slovo označuje pouze jednu sérii čtyřjádrových serverových procesorů.



Desktopový ekvivalent k Barceloně má kódový název Agena a jeho frekvence se oproti předchozím předpokladům sníží z rozmezí 2,7 - 2,9GHz na 2,4 - 2,6GHz. Ageny dále ponesou dohromady 2MB L2 cache a také další 2MB L3 cache. Jejich Thermal Design Power - TDP - AMD stanovilo na 125W a na trh se má procesor dostat ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Další procesory z prozatimním názvem Kuma se zařadí do hlavního proudu desktopových CPU. Jejich frekvence mají dosáhnout 2,0 - 2,9GHz a i když L3 cache zůstane na úrovni Ageny, L2 se smrskne na polovinu. To je však naprosto pochopitelné, protože Kumy budou mít 'pouze' dvě jádra. Připravují se také dvě TDP varianty - 89W a 65W, avšak můžeme se těšít i na EE (Energy Efficient) verze s TDP 35W.

Dvoujádrová Rana se uvede jako nástupce procesorů Sempron a dle toho budou vypadat i její specifikace. Uvedou se modely s frekvencemi 2,1 - 2,3GHz, ponesou 1MB L2 cache, avšak L3 cache u těchto CPU nehledejme. Rany se objeví o něco později než ostatní, tedy zhruba v době uvedení EE verzí procesorů Kuma a ponesou označení TDP 65W. Všechny procesory budou spolupracovat se základními deskami AM2+. Zprovozníte je tedy na dnešních deskách se sockety AM2 a aktualizovaným BIOSem, avšak na nich využijete pouze HyperTransport 1.0. Nesmíme zapomenout ani na plánované procesory Agena FX, o nichž víme zatím pouze to, že od klasických Agena se liší použitím socketu 1207+.

Zdroj: DailyTech
reklama