Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další obětí pandemické doby nedostatku je vysoce čistý křemík

5.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Další obětí pandemické doby nedostatku je vysoce čistý křemík
Pokud je nějakého prvku v zemské kůře více než dost, je to právě křemík, který následuje hned po nedostižném kyslíku. I tak se ale křemík podílí na složení zemské kůry z více než čtvrtiny, ovšem nyní jej začíná být nedostatek. Ale není křemík jako křemík.
Křemíkové čipy jsou tvořeny na waferech, což jsou tenké plátky vysoce čistého křemíku nařezané z dlouhých válcovitých ingotů, přičemž právě toto je materiál, s jehož výrobou by z hlediska vstupní suroviny neměl být žádný problém. A také že není, ostatně písku najdeme všude dost, ale taková podoba křemíku se samozřejmě nejdříve musí vyčistit od nežádoucích příměsí a pak připravit do konečné podoby. 
 
 
Dle serveru mining.com je právě čistý křemík nejnovější materiál, jehož se týká nedostatek výrobních kapacit. Pouze 20 % z lidmi zpracovaného křemíku se vyrábí v kvalitě použitelné v metalurgii a dále jen 15 % z takového křemíku je ještě dále zpracováváno, aby se dalo nasadit pro výrobu polovodičových čipů, pro což potřebujeme materiál s více než 99% čistotou. 
 
 
Právě takového materiálu se nyní nedostává, a tak ani ne během dvou měsíců jeho cena stoupla už více než na čtyřnásobek. Ukazuje se tak v plné nahotě křehkost průmyslu vyrábějícího tento základní materiál využívaný nejen pro výrobu čipů, ale třeba také solárních panelů, zdravotnických implantátů, slitin pro bloky motorů a v různých stupních čistoty pro celou řadu dalších produktů. V případě výrobců čipů ostatně nemusí jít o tak zásadní věc, která by měla výrazně zdražit koncové zboží a jde spíše o dalšího strašáka právě pro výrobce automobilů, kteří potřebují pro své účely mnohem vyšší zásoby. 
 
 
Proč je ale křemíku nyní nedostatek? Důvod je prostý a už jsme o něm jednou informovali. Jde o snahy Číny krotit spotřebu elektrické energie zvýšené právě intenzivní průmyslovou výrobou, kvůli čemuž jsou tamní výrobci nuceni vypínat své provozy. V případě firem v provincii Jün-nan, které vyrábějí křemík ve svých pecích, bylo dle mining.com nařízeno snížit výrobu až o 90 % oproti úrovni z letošního srpna, kvůli čemuž ceny vcelku logicky prudce vystřelily. 
 
V provincii Jün-nan se přitom vyrábí přes 20 % čínského křemíku a štěstí je, že největší výrobci v Sin-ťiang zatím tak moc postiženi nebyli. I tak je ale takový růst cen křemíku nevídaný a je otázka, jak se bude dále vyvíjet, když hlavní příčinou jsou víceméně umělá omezení spotřeby energie, k nimž přistoupila čínská vláda. Dle analytika z Shanghai Metals Market by ale ceny křemíku měly zůstat výrazně nad normálem ještě alespoň rok, než budou zprovozněny nové výrobní kapacity. I kdyby totiž Čína neomezovala výrobu, byl by křemíku na trhu nedostatek, jak tvrdí Jang Siao-tching.