Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další střípky o Fermi

20.11.2009, Jakub Doležal, aktualita
Další střípky o Fermi
Fermi začíná tak trochu připomínat bílého jednorožce, hodně se o něm mluví, avšak nikdo ho zatím nespatřil. Nyní kolují internetem další snímky nového grafického akcelerátoru od společnosti Nvidia doplněné o bouřlivé diskuze. Pro ty z vás,...
Fermi začíná tak trochu připomínat bílého jednorožce, hodně se o něm mluví, avšak nikdo ho zatím nespatřil. Nyní kolují internetem další snímky nového grafického akcelerátoru od společnosti Nvidia doplněné o bouřlivé diskuze. Pro ty z vás, kteří nemají čas sledovat dění okolo Fermi tu mám malý souhrn.



O Fermi se již mluví několik měsíců a samotná Nvidia do projektu vkládá asi největší ambice. Nový produkt by jí měl pomoci prorazit v oblasti průmyslu a vědy. Fermi je totiž navrženo hlavně na složité výpočty, s požadavkem na co největší přesnost. Oproti současným sálovým počítačům by měly sestavy s Fermi podávat několika násobně vyšší výkon, ostatně více se dočtete v článku pojednávajícím o celé architektuře Fermi.

Nápad inženýrů z Nvidie vypadá velmi nadějně a firma jej vychvaluje, kde může. Avšak zdá se, že si kalifornská firma ukrojila příliš velké sousto. Nvidia v oblasti profesionálních grafických karet není žádným nováčkem (Tesla) a zdálo by se tak, že Fermi bude hotova velmi brzy, avšak nová architektura má zatím spíše papírovou podobu a nikomu z „nezávislých“ redaktorů se dosud nepodařilo ověřit proklamované výsledky.



Naproti tomu v táboře „červených“ je poměrně veselo. Fúze s AMD přinesla své ovoce a divize ATI vydává poměrně slušné grafické karty za velmi přijatelné ceny. Zejména nejnovější generace Radeonů je velmi povedená a mezi zákazníky vzbuzuje velkou poptávku, kterou není AMD schopno pokrýt. Nvidie však v dohledné době nebude schopna tyto karty nijak ohrozit a její celkový podíl na trhu pozvolna klesá.

Tato skutečnost zcela jistě dělá vrásky na čele u vedení „zelených“ a marketingové oddělení má tak plné ruce práce. Prvním počinem bylo zběsilé přejmenovávání jednotlivých řad, či vydávání „nových“ modelů, které byly ve skutečnosti prakticky totožné s těmi, co se již prodávaly. Poté přišla první prezentace Fermi, kde se pan Jen-Hsun Huang pyšnil funkčním modelem. Krize se zdála zažehnána, avšak uvolněné snímky vzbudily poměrně velké pozdvižení a ve výsledku se zjistilo, že Nvidia ukazovala velmi pravděpodobně nefunkční maketu.



Mezitím AMD dokončilo práce na svém dvou-jádrovém monstru s označením HD 5970, které svým výkonem hravě smete veškeré akcelerátory od Nvidie. Je čirou náhodou, že se v době oslavných recenzí na novou kartu ATI, z ničeho nic objeví další fotografie Fermi? Navíc je uvolněná fotografie vyfocena poměrně špatně a ve výsledku je poměrně rozmazaná s velkým množstvím odlesků. V pozadí prý běží benchmark na DirectX 11, ale žádné bližší informace ani video zkrátka nejsou.



Nabízí se tedy otázka, zdali Nvidia nemá ještě hotovo a neustálým mlžením tak jen koriguje situaci na trhu. Skeptické odhady totiž mluví o tom, že Nvidia bude mít hotovo nejdříve v prvním kvartálu příštího roku. Do té doby budeme nejspíš zásobeni pouze nekvalitními fotkami, maketami a různými papírovými parametry.

Zdroj: Fudzilla
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.