Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další využití GPU k výpočtům - EXOCHI Pro od Intelu

25.6.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Další využití GPU k výpočtům - EXOCHI Pro od Intelu
Po vzniku architektury s HyperTransportem se brzy ukázalo, že na jeho druhém konci nemusí vždy být připojen další procesor ani čipová sada, ale například koprocesor. Byly vyvinuty první koprocesory pro tyto účely za velké peníze, ale jejich...
Po vzniku architektury s HyperTransportem se brzy ukázalo, že na jeho druhém konci nemusí vždy být připojen další procesor ani čipová sada, ale například koprocesor. Byly vyvinuty první koprocesory pro tyto účely za velké peníze, ale jejich hromadné nasazení se nekonalo. Poté se objevila myšlenka využití potenciálu grafické karty a opět se uvažovalo spíše o drahé a speciální grafické kartě. Poněvadž HyperTransport je doménou AMD procesorů, vše se vždy chápalo v této souvislosti. AMD v této oblasti vytvořila svou otevřenou platformu a Stream Computing. O problematice související s navýšením výkonu jsme informovali i na našich stránkách například:


AMD se snaží tuto technologii uvést v život pod názvem Torrenza či Fusion, kde jejich odlišnost je více méně jen ve stupni integraci grafického jádra do procesoru. NVIDIA na tuto výzvu právě odpověděla svým řešením v podobě NVIDIA Tesla a rovněž se nám představilo softwarové řešení od firmy GPU-Tech a vše podtrhlo oznámení podpory pro AMD Torrenzu od společnosti SRC.



Jako by to již nestačilo, přichází se svým řešením i Intel, který má rovněž do této problematiky co říci. Za tímto účelem vytvořil svou architekturu a programovací prostředí EXOCHI Pro a různorodý vícejádrový a vícevláknový systém. Intel zde přiznává, že u příští generace procesorů je integrace speciálních akcelerátorů - jako je dnes i GPU - k dosažení lepšího výkonu a výkonové efektivity již naprosto nevyhnutelná. Rovněž zde Intel uvádí, že než se tak stane, je dán prostor pro programátory, aby oni sami vytvořili softwarové spojení jednotlivých částí (myšleno převážně GPU jako akcelerátor pro CPU), čímž by měla vzniknout různorodá platforma.

Je zřejmé, že výkony v řádech Teraflops na sebe nenechají dlouho čekat, a tím je o spojení GPU jako akcelerátoru pro CPU nyní nebývalý zájem. Jak se komu v této činnosti povede, to nám ukáže až čas.

Zdroj: Geek, AMD, Presence-pc