Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dane-Elec představila na letošním DCC elektronické pero

5.7.2007, Pavel Boček, aktualita
Dane-Elec představila na letošním DCC elektronické pero
Společnost Dane-Elec, výrobce paměťových čipů a karet, představila na DCC 2007 (Digital Consumer Channel) prototyp elektronického pera, které slouží k zaznamenávání čehokoliv, co s ním píšete či kreslíte do elektronické podoby. Pero je velmi...
Společnost Dane-Elec, výrobce paměťových čipů a karet, představila na DCC 2007 (Digital Consumer Channel) prototyp elektronického pera, které slouží k zaznamenávání čehokoliv, co s ním píšete či kreslíte do elektronické podoby. Pero je velmi jednoduché k používání, na což byl kladen při vývoji hlavní důraz. Stačí tak připevnit zařízení o velikosti mobilního telefonu (představený kus byl prototyp, konečná verze bude pravděpodobně menší) k okraji papíru, spustit jej a začít psát. Pero je také ekologické, neboť stačí stisknout tlačítko pro další stránku a i přes to, že píšete stále na stejném papíře, vše se ukládá do další stránky.



Přijímač má integrovanou 1GB paměť, která údajně stačí pro zapsání tisíců stran textu. Napájen je z baterie, jejíž udávaná výdrž je asi 120 hodin. Poté se připojí k USB portu pro nabití. Přes USB se i kopírují či čtou uložené stránky pomocí dodávaného OCR software.



Zařízení využívá zvukového systému SONAR (Sound Navigation and Ranging), původně vyvinutého izraelskou společností Epos. V přijímači jsou umístěny dva mikrofony, pero pak vydává zvukový signál. Přijímač podle toho určuje aktuální polohu pera a pokud to zrovna píše, ukládá si stopu do paměti, což se poté zobrazí i v počítači. Nevýhodou současného systému je nutnost mít k dispozici počítač k práci s uloženými daty. Pokud přijímač bude v budoucnu schopen pracovat i s paměťovými kartami, jeho možnosti se ještě výrazně zvýší. Zatím společnost plánuje pouze dvě verze pro studenty a manažery, obě přibližně za 99 Eur.

Zdroj: Fudzilla