Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Datum příchodu GPU ATI s podporou DirectX 11 stále neznámé

20.7.2009, Jan Vítek, aktualita
Datum příchodu GPU ATI s podporou DirectX 11 stále neznámé
Společnost AMD a její přidružená grafická divize ATI sice již demonstrovaly grafické čipy s podporou API DirectX 11 na letošním Computexu, ale oficiální informace o datu vypuštění těchto GPU na trh stále nemáme. Podívejme se ale na to, jaké...
Společnost AMD a její přidružená grafická divize ATI sice již demonstrovaly grafické čipy s podporou API DirectX 11 na letošním Computexu, ale oficiální informace o datu vypuštění těchto GPU na trh stále nemáme. Podívejme se ale na to, jaké existují spekulace.



Novinky známé pod označeními RV870 a také Evergreen mají dle některých přijít v září až říjnu, což již není příliš daleko. ATI-Forum.de však věří, že toto nastane spíše až v listopadu, ovšem je zřejmé, že se AMD bude snažit o to, aby nabídlo své nové grafické karty zároveň s vypuštěním OS Windows 7. Ty mají přijít v pozdním říjnu.

Jenomže tu může být ještě jiný háček, a sice v dosud nevyspělém 40nm výrobním procesu v TSMC, jenž v současné době velmi brzdí dodávky moderních GPU od ATI i NVIDIA. Přitom testovací verze ATI Radeon HD 4770 byly hotovy již na konci minulého roku, tak se snad vše dá do brzy do pořádku, jak ostatně TSMC slibuje.

DirectX 11 mají obsahovat mnohá vylepšení pro ještě bohatší grafické orgie (Compute Shaders, HDR komprese, Dynamic Shader Linkage, vícevláknový rendering, atp.), ale také standardizaci využívání GPU k výpočtům, tedy GPGPU. Ve hrách toto bude znamenat využití síly GPU třeba pro akceleraci AI či fyzických výpočtů. Počkejme si tedy už jen asi několik málo měsíců na to, co nám nová řada Radeonů (snad HD 5000?) nabídne.

Zdroj: X-bit labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.