Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DDR2 vs DDR3 a Intel vs AMD

13.8.2007, Pavel Boček, aktualita
DDR2 vs DDR3 a Intel vs AMD
Na serveru The Inquirer se nedávno objevilo několik odkazů na různé testy komponent, mimo jiné DDR3 pamětí. Všichni výrobci totiž zákazníky ohromují vysokými frekvencemi a slibují vysoké propustnosti, ale je tomu tak? Jediný, kdo v současné...
Na serveru The Inquirer se nedávno objevilo několik odkazů na různé testy komponent, mimo jiné DDR3 pamětí. Všichni výrobci totiž zákazníky ohromují vysokými frekvencemi a slibují vysoké propustnosti, ale je tomu tak? Jediný, kdo v současné době podporuje DDR3, je Intel, ovšem ten se stále u FSB drží šířku pásma pouhých 64 bitů. Ani paměti taktované na frekvenci 2 GHz tak nenabízejí v syntetických benchmarcích větší propustnost než necelých 9 GB/s, přitom propustnost pamětí DDR2 taktovaných pouze na 1,33 GHz, je také kolem 8,5 GB/s. Paměti DDR3 tak prakticky prozatím nenabízejí absolutně žádný výkon navíc.



To samé, ale přímo v porovnání téměř totožných komponent, tvrdí i starší test zveřejněný zde. Pokud si navíc uděláme srovnání s AMD, tak zde je výhra AMD naprosto jistá. Již i nejobyčejnější DDR paměti měly propustnost přes 6 GB/s, u DDR2 pamětí pak není problém dosáhnout 10 GB/s, což je stále více, než nabízí DDR3 u Intelu. Jak jsem již říkal dříve, pravý boom DDR3 a plné využití jejich potenciálu u AMD nastane až s příchodem patice AM3, podobně jako tomu bylo s DDR2 a AM2. Prozatím nemá pořizování DDR3 pražádný smysl a kdo koupil DDR2, rozhodně neprohloupil.

Zdroj: The Inquirer