Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Aero: levný konkurent iPhonu

1.9.2010, Pavel Bureš, aktualita
Dell Aero: levný konkurent iPhonu
První smartphone společnosti Dell se pokouší zájemce zlákat na velký 3,5" dotekový displej, 5 Mpix fotoaparát, rychlé datové přenosy v podobě HSDPA a zajímavými rozměry. Obstojí však v nemilosrdné konkurenci? Když se řekne Dell, většině...
První smartphone společnosti Dell se pokouší zájemce zlákat na velký 3,5" dotekový displej, 5 Mpix fotoaparát, rychlé datové přenosy v podobě HSDPA a zajímavými rozměry. Obstojí však v nemilosrdné konkurenci?

Když se řekne Dell, většině čtenářů se patrně vybaví PC či notebook. Americká společnost však má v současné době v nabídce také chytrý telefon s operačním systémem Google Android 1.5. Bohužel není jasné, kdy bude k dispozici aktualizace na novější verzi, kterou vyžaduje mnoho moderních aplikací.

Jedním z hlavních lákadel zařízení je velký 3,5" dotekový displej, jehož rozlišení činí 360 x 460 obrazových bodů. Někomu se může zdát LCD příliš hrubé, ale vzhledem k tomu, že velká část smartphonů s Androidem disponuje 3,2" HVGA displejem, jedná se dle našeho soudu o dobrý kompromis. Jak je u Google Androidu zvykem, výrobce vsadil na kapacitní technologii.



Použitý displej si vybral svou daň v podobě rozměrů smartphonu. Ty činí 122 x 58 x 12 mm, telefon váží 104 gramů, na čemž má podíl i lithiový akumulátor. Jeho kapacita 1000 mAh však vzhledem k použitému hardwaru nezaručuje několikadenní výdrž, takže nezbývá než doufat, že se časem objeví baterie s vyšší kapacitou. V útrobách smartphonu tepe procesor Marvell PXA310 na frekvenci 624 MHz, CPU sekunduje 256 MB operační paměti. Vzhledem k velké náročnosti operačního systému Google Android je malá RAM jednou z hlavních slabin nového smartphonu.

Stejně jako většina dnes prodávaných přístrojů i Dell Aero funguje v GSM sítích na frekvencích 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Z datových technologií je k dispozici jak moderní HSDPA, tak i postarší GPRS a u nás rozšířené EDGE. Nechybí ani Wi-Fi (802.11b/g) a Bluetooth 2.0, který poslouží i k připojení bezdrátových sluchátek podporujících A2DP. K nabíjení a ke komunikaci s počítačem lze rovněž použít miniUSB rozhraní.

Smartphone Dellu dostal do vínku 5 Mpix fotoaparát, lze tak pořizovat fotky v maximálním rozlišení 2592 x 1944 pixelů. Nechybí blesk v podobě LED diody, geotagging a záznam videa rychlostí 30 snímků za sekundu. V případě potřeby je možno také aktivovat 8x digitální přiblížení. Nejen obrazová data, ale také další soubory lze uložit na paměťovou kartu microSD, 2 GB médium najdeme přímo v balení.




Z dalších funkcí, které jsou však běžné také u ostatních smartphonů s Androidem, vyzdvihněme automatické otáčení obrazu na displeji, MP3 vyzvánění, multimediální přehrávač podporující nejen AAC, ale také WMA, MPEG a MP3 soubory a mnoho dalšího. Kromě klávesnice zobrazené na displeji můžeme k zadávání znaků použít technologii rozpoznávání písma, která dnes není u konkurence příliš obvyklá, používala se zejména před několika lety v éře kapesních počítačů.

Smartphone se již několik dnů prodává v USA za v přepočtu 2 000 Kč při uzavření dvouleté smlouvy s operátorem či za 6 000 Kč bez úvazku. V současné době nemáme informace o tom, že by se přístroj oficiálně objevil na českém trhu. Vzhledem k existenci aukčního portálu eBay si však mohou nadšenci chytrý telefon objednat přímo ze Spojených států.

Zdroj: Dell