Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell: elektrické šoky od notebooků jsou neškodné

22.1.2008, Pavel Boček, aktualita
Dell: elektrické šoky od notebooků jsou neškodné
Společnost Dell ujistila uživatele, že elektrické šoky, které dávají některé notebooky řad 9400 či zejména ty s hliníkovým tělem (jako XPS M1330 či XPS M1530), jsou neškodné. Jak říká oficiální zpráva na stránkách společnosti, při připojení...
Společnost Dell ujistila uživatele, že elektrické šoky, které dávají některé notebooky řad 9400 či zejména ty s hliníkovým tělem (jako XPS M1330 či XPS M1530), jsou neškodné. Jak říká oficiální zpráva na stránkách společnosti, při připojení některých externích zařízení a následném kontaktu osob s krytem laptopu či kovovou částí konektoru za současného připojení napájecího adaptéru mohlo dojít k pocitu "jemému šimrání", což mohlo mít za následek dojmy o nebezpečnosti zařízení.



Dle Dellu je ale vše v pořádku, jedná se pouze o indukovaný potenciál mezi kovovými částmi v laptopech, které nejsou přes adaptér zemněny. Nejedná se prý o nic nebezpečného, ačkoliv naměřený potenciál měl až více než 100 voltů (ovšem s velmi nízkým proudem). Probíjení přes člověka prý může zabránit izolace, jako chlupaté koberce a pantofle, problémy se tedy objevují hlavně na neizolované zemi. Společnost prý nyní všechny nové adaptéry zemní, není však v současnosti v pozici, kdy může ty staré bezplatně vyměnit. Snaží se je tedy alespoň poskytnout za nižší cenu. Uživatelé některých dalších laptopů, například od společnosti Apple, však prý zaznamenali podobný problém.

Zdroj: Computerworld