Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell, Hitachi a Western Digital čelí nové žalobě kvůli porušení patentů

25.6.2008, Jan Vítek, aktualita
Dell, Hitachi a Western Digital čelí nové žalobě kvůli porušení patentů
Společnosti Dell, Hitachi a Western Digital se nyní budou muset zabývat další žalobou, již na ně podala firma Convolve, která se zabývá optimalizováním trajektorií u polohovacích systémů. Convolve je v porovnání se zmíněnými firmami "muší...
Společnosti Dell, Hitachi a Western Digital se nyní budou muset zabývat další žalobou, již na ně podala firma Convolve, která se zabývá optimalizováním trajektorií u polohovacích systémů. Convolve je v porovnání se zmíněnými firmami "muší váha", ale to jí nezabraňuje v požadavcích na vyplacení licenčních poplatků, nebo zastavení prodeje PC a pevných disků, které prý porušují její patenty týkající se technologie pro regulaci vibrací. V oblasti pevných disků to tedy v poslední době pěkně vře - patenty řinčí především firma Seagate.



Convolve si u texaského soudu (Texas Eastern District Court) stěžovala, že její zástupci se setkali s pracovníky Dellu v roce 1998 a jednali o licencování technologie pro regulaci vibrací pevných disků. Tato jednání měly doprovázet technické simulace a hardwarové ukázky technologie firmy Convolve a rovněž prý byly předvedeny důvěrné informace týkající se aplikování této technologie. Dell si ale nabízené technologie nelicencoval, a přesto je prý používá ve svých počítačích, což se má týkat i firem Hitachi a WD.

Konkrétně se celá věc má týkat počítačů Dell Dimension 2400, Dimension C521 a Optiplex 740, dále pevného disku Hitachi HDS722580VLAT20 Deskstar a úložných zařízení Hitachi L020 a Hitachi L030. A Western Digital by mohl mít problémy s řadami disků WD 400BB, WD800 JB, WD 1600, WD 2000 a dalšími. Otázkou je, co trvalo firmě Convolve tak dlouho, než se probudila, vždyť jde vesměs o letitý hardware, a zmíněné zastavení prodejů je tedy trochu mimo mísu.

Convolve přitom společně s MIT (Massachusetts Institute of Technology, Convolve je vlastněna člověkem z MIT) již v roce 2000 žalovala tehdejší firmu CompaQ (dnes je součástí Hewlett-Packard) a Seagate. Žaloba se také týkala porušování patentů a dalších záležitostí a nápravou mělo být zaplacení 800 miliónů USD a další nespecifikovaná trestní opatření. Po šesti letech soud rozhodl, že Convolve nemá žádné důkazy, kterými by podpořila svá obvinění, a proces zastavil. Nyní se tedy Convolve snaží rozjet druhé kolo s jinými firmami.

Zdroj: X-bit labs