Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Latitude Z – téměř vše bezdrátově

1.10.2009, Jakub Doležal, aktualita
Dell Latitude Z – téměř vše bezdrátově
Rodina notebooků Latitude se nyní rozrostla o nového člena. Pod označením Latitude Z600 přichází na trh notebook, který jde na vše bezdrátově. Při prvním pohledu na nový model od Dellu jistě zaujme neotřelý design a tenká konstrukce těla....
Rodina notebooků Latitude se nyní rozrostla o nového člena. Pod označením Latitude Z600 přichází na trh notebook, který jde na vše bezdrátově.


Při prvním pohledu na nový model od Dellu jistě zaujme neotřelý design a tenká konstrukce těla. Samotný Dell se pyšní, že je Latitude Z600 nejtenčí 16“ notebook na světě. Ostatně s rozměry 39,6 × 27,2 × 1,4-2,0 cm a váhou necelé 2 kg nemá tento model ve své třídě příliš mnoho konkurentů. Do tenkého šasi se samozřejmě nedá vložit příliš mnoho chladících prvků a tak je hardwarová výbava ve jménu úsporných a málo hřejivých komponent. Základem je jak jinak než čipset od Intelu, konkrétně řada Mobile Intel GS45 Express Chipset.

V nabídce se v současné chvíli nacházejí dva procesory. Silnější Intel Core 2 Duo SU9600 pracující na frekvenci 1,6 GHz doplněný o 4 GB DDR3, nebo slabší Intel Core 2 Duo SU9400 s 2 GB DDR3. Je zajímavé, že operační paměť je u obou procesorů daná výrobcem, jelikož je integrovaná v základní desce a nelze ji tak vyměnit. Grafická karta je součástí čipsetu a jedná se o model Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD. Pro zobrazení vybral Dell prý špičkové LCD, prozatím si však musíme vystačit pouze se dvěma parametry, tedy rozlišení 1600x900 a LED podsvícení. Do tenkého těla notebooku se dále vměstnají až dva SSD disky v kapacitách 64, 128 a 256 GB. Optická mechanika je externí a volit lze mezi klasickou DVD vypalovačkou, či Blu-ray kombem. Hlavní operační systém jsou Windows Vista Business.



Až doteď by se zdálo, že Dell připravil jen další Latitude s přepracovaným vzhledem a novými komponentami, avšak není tomu tak. Nový Latitude Z600 má totiž většinu podstatných funkcí skrytých uvnitř. Dalo by se říci, že je doslova nabitý k prasknutí novými technologiemi z dílen Dellu. Základní myšlenkou inženýrů bylo obrátit trend, kdy si většina uživatelů přesunula svou kancelář do mobilu. Pokud si totiž potřebujete v rychlosti přečíst emaily, či najít informaci na internetu je nabíhání notebooku poměrně zdlouhavá záležitost.

Jako první si představíme novinku Latitude ON. Do těla notebooku byl vložen samostatně funkční čipset s ARM procesorem, kterým jsou vybaveny dnešní smartphony. Výkon této části není nijak závratný, ale upravenou linxovou distribuci zvládne. Pokud tedy otevřete notebook a stisknete vyhrazenou klávesu, dostanete se během přibližně 3 vteřin do pracovní plochy, ze které lze číst maily, surfovat na internetu a mnoho dalšího. Velkou výhodou je pak minimální spotřeba, která by měla dovolit provozovat notebook v tomto režimu prakticky celý den.



V nadpisu této aktuality je uvedeno, že nový Latitude Z má vše bezdrátově a až na jednu výjimku je to pravda. Dell se pustil do bezdrátového nabíjení (asi po vzoru Palm Pre) a pokud si koupíte speciální nabíjecí podložku, jednoduše na ní notebook položíte a proces nabíjení se automaticky spustí. Nutno upozornit, že doba nabíjení vzroste. Další novinkou je speciální dokovací stanice, která taktéž nevyžaduje žádný konektor směrem k notebooku. Pro připojení příslušenství je k dispozici Bluetooth modul a Wi-Fi adaptér 802.11n. Jedinou periferií, která se připojuje skrze kabel, je externí mechanika.

Dell si také pohrál se softwarovou výbavou a nabízí několik zajímavých aplikací. Ve víku displeje je umístěna webová kamera s rozlišením 2.0 MPix se kterou je dodán software na focení vizitek, nebo dokumentů. Další aplikací je panel s aplikacemi umístěný v pravé části displeje. Na tom by nebylo nic extra, pokud by pravá část rámu víka displeje nebyla dotyková. Lze si tak pohodlně spouštět nejen aplikace z dané lišty, ale také scrollovat v internetovém prohlížeči. Také touchpad nabídne podporu více gest podobným těm, které mají například notebooky od firmy Apple. Poslední novinkou je aplikace využívající webové kamery pro sledování uživatele, pokud se zvednete a odejdete, počítač se automatiky zamkne. Tato funkce přináší větší míru zabezpečení, či ochranu před vtipálky z řad vašich kolegů.



Ve výsledku vypadá Dell Latitude Z600 jako opravdu hodnotný společník nejen na cesty. Nabídne vysokou mobilitu a velkou výdrž baterie (platí pro Linux). Bezdrátové nabíjení a aplikace dodané výrobcem jen zvyšují užitnou hodnotu. Pomyslně se jedná o vlajkovou loď Dellu a ten si za ní nechá také patřičně zaplatit. Startovní cena v konfigurátoru je 35 000 Kč ($1999), avšak v ČR počítejte s cenou mnohem vyšší. Indukční nabíjecí stojan vás pak vyjde na 7000 Kč ($398).

Zdroj: Dell