Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell představuje Inspiron M101z poháněný AMD

27.7.2010, Jakub Doležal, aktualita
Dell představuje Inspiron M101z poháněný AMD
Dominance Intelu v menších noteboocích a netboocích trvá prakticky od vzniku této kategorie a teprve letos by se AMD mohlo podařit změnit tuto nepříznivou statistiku. Příkladem budiž nový notebook od společnosti Dell, který je vybaven nejnovější...
Dominance Intelu v menších noteboocích a netboocích trvá prakticky od vzniku této kategorie a teprve letos by se AMD mohlo podařit změnit tuto nepříznivou statistiku. Příkladem budiž nový notebook od společnosti Dell, který je vybaven nejnovější platformou AMD Nile.



V nedávném souhrnu mobilních platforem jsme si detailněji popsali vývoj obou konkurentů a u AMD vzkřísili naději v podobě nových procesorů AMD Athlon Neo a právě tento procesor je srdcem notebooku Inspiron M101z. V nabídce se objeví 1jádrová verze AMD Athlon Neo K125, případně silnější 2jádro AMD Athlon Neo K325. Oba procesory mají TDP na nízké hodnotě 12 W.

Dalším lákadlem je operační paměť DDR3 se základní kapacitou 2 GB, avšak na stránkách výrobce je možné zakoupit konfiguraci s dvojnásobnou kapacitou. Grafický systém dodalo taktéž AMD a jedná se model ATI RS880M, neboli ATI Radeon HD 4200. U pevných disků se Dell drží osvědčených 2,5“ modelů s 5400 RPM, které nabídne v kapacitách 250 a 320 GB. Na SSD si tedy musíme ještě počkat.



Do šasi modelu Inspiron M101z bude ve všech konfiguracích osazován LCD panel s úhlopříčkou 11.6“ a rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Podsvícení obstará WLED, neboli bílé LED, které nabídnou jasnější barvy, silnější podsvícení a zejména menší spotřebu na baterie. Ostatně výdrž se dle výrobce pohybuje na hranici 6,5 hodin při použití 6článkové baterie.

Ve výbavě samozřejmě nechybí LAN, Wi-Fi, čtečka karet, wekamera a dvojice reproduktorů. Volitelně lze osadit modul Bluetooth 3.0. Oba použité procesory disponují podporou 64bitových instrukcí a balení tak nalezneme 64bitové Windows 7 v edici Home Premium.



První modely Dell Inspiron M101z si lze objednat na anglických stránkách výrobce. Nabízen bude hned v několika barevných variantách Ceny jsou nastaveny úměrně konkurenci a nejlevnější konfigurace vyjde zájemce na 11 370 Kč (£379).

Zdroj: Engadget, Dell