Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Demontáž TT - Pouze pro otrlé...

16.3.2004, Jakub Marek, článek
Demontáž TT - Pouze pro otrlé...
Potřebujete vyměnit nějakou součástku (displej, baterii, základní desku) v Tungstenu T či T2, ale nevíte, jak jej rozdělat? Nevadí, my to víme, my jsme to zkusili, a rádi vám to popíšeme. Pokud tedy zásadně nechcete dát přístroj do servisu a troufáte si na opravu sami, čtěte tento článek.
Stane se, že se nám najednou, zničehonic, pokazí displej na Tungstenu. Nebo třeba ani ne zničehonic, ale po nešikovném úderu pohrabáčem (to je jen příklad). Možná dosloužila baterie a je potřeba ji vyměnit za novou. Anebo se něco stalo se základní deskou. Samozřejmě, vždycky je tu možnost dát přístroj do servisu. Jenže to se může taky pěkně prodražit, a obzvláště máme-li možnost sehnat náhradní součást (relativně) levně, přichází na řadu vlastnoruční demontáž, výměna a opětovná montáž.

Ačkoliv se mi (naštěstí) nic nepokazilo, vyzkoušel jsem postup, na který jsem narazil na serveru pdaparts.com, doplnil jej o vlastní postřehy a tady vám ho předkládám. Možná se bude někomu hodit.


 
 

Tento postup je aplikovatelný pouze na modely Tungsten T a Tungsten T2. Než se pustíte do rozebírání, pozorně si přečtěte celé instrukce. Upozorňuji, že rozebráním přístroje přijdete o záruku a prohlašuji, že nenesu žádnou zodpovědnost za škody, které si můžete aplikováním tohoto postupu eventuálně způsobit, ať již na zdraví či na přístroji.
 
Než začneme rozebírat našeho Palmečka, zazálohujeme si všechna data z paměti. V průběhu demontáže totiž odpojíme baterii a o data bychom tudíž přišli. K tomuto úkonu můžeme využít některý ze zálohovacích programů, například BackupBuddy - obyčejný HotSync nám zazálohuje pouze data ze zabudovaných a některých dalších aplikací, tedy zdaleka ne všechno. Jestliže budeme zálohovat na paměťovou kartu, nezapomeneme ji pak vyjmout, aby nedošla k újmě.



 
Pomocí malého křížového šroubováku vyšroubujeme dva šroubky v horní části zadní strany.
 

 

Stejným způsobem odstraníme čtyři šroubky na bocích přístroje.


 

 
Vysuneme spodní část až na doraz a použijeme rozevřenou kancelářskou sponku na uvolnění dvou západek, zabraňujících jejímu dalšímu vysouvání - postupně za mírného tahu spodní části směrem dolů vtlačíme sponku do otvoru na levé i pravé straně (respektive dvě sponky do obou otvorů zároveň). Obzvláště na pravé straně to může být trochu složitější a my musíme být trpěliví. Spodní část ale ještě nevysouváme celou, neboť je připojena plochým vodičem od univerzálního konektoru a tlačítek k tělu přístroje.
 
 


Jakmile máme spodní část uvolněnu, vysuneme ji o kousek níž a odkryjeme okénko s konektorem plochého vodiče. Opatrně jej odpojíme směrem k sobě (například pomocí plochého šroubováčku).


 

 
Nyní můžeme spodní část vysunout, opět opatrně, jelikož zjistíme, že plochý vodič je přilepen k zadnímu krytu přístroje. Máme dvě možnosti - buď jej s mimořádnou opatrností odlepíme, nebo jej necháme přilepený a jen si dáme pozor, abychom jej při následné manipulaci se zadním krytem nepoškodili. Osobně doporučuji kabel odlepit, protože při odnímání zadního krytu, které bude následovat, a které bude značně komplikované, by celá spodní část nesmírně překážela.
 

 


Dalším krokem jest odšroubování dvou šroubků na spodní části zadního krytu. Po jejich odebrání odpadne kovový plíšek z přední části, do kterého byly zašroubovány. Neztratíme jej.
 

 


Následuje odpojení konektoru baterie (poslední příležitost popřemýšlet o tom, zda jsou data skutečně zazálohována). Konektor pomocí plochého šroubováčku zvedneme směrem k sobě.


 
 


Přichází krok nejtěžší - odebírání zadního krytu. Nejvíce potíží bude pravděpodobně činit umělohmotný vršek přístroje s otvorem pro paměťovou kartu, který patří také k zadnímu krytu. Opatrně, skutečně velmi opatrně jej odchlípneme směrem nahoru a přitom pomalu uvolňujeme a odnímáme celý zadní kryt. Při odnímání myslíme na to, že po otevření bude chtít vypadnout celá displejová jednotka a základní deska z přední části přístroje, čemuž musíme pochopitelně zabránit, buď tím, že přední část držíme vespod, nebo jinak. V zadní části je pouze baterie a reproduktor, které nevypadnou.
 

 


Pokud nám šlo o výměnu baterie, jsme u cíle - baterie je přilepena k zadnímu krytu a může být nahrazena za novou. Jestliže chceme vyměnit displejovou jednotku nebo základní desku, pokračujeme odpojením konektoru displeje od základní desky Palmu.


 
 
Základní desku pak jednoduše vyjmeme (nadzvihneme levou část a vysuneme doleva - to kvůli jacku zvukového výstupu, který je vsunutý do otvoru v pravém bočním krytu). Pokud možno se nedotýkáme jednotlivých součástek, nebo se alespoň předtím uzemníme, například o topení. V této fázi můžeme obdivovat všechny ty malinké čudlíčky a různé důmyslné mechanismy, dáme si ale pozor, abychom žádný z výše jmenovaných neulomili či nepoškodili.


 
 
Nakonec můžeme vyjmout a popřípadě vyměnit za novou celou displejovou jednotku.
 
Chceme-li dát našeho Palmečka zase dohromady, postupujeme přesně opačně, než při rozebírání. Pochopitelně nesmíme na nic zapomenout (většina toho, co jsme postupně vyjmuli, má skutečně nějakou důležitou funkci). Všechny konektory pořádně (ale opatrně) přitlačíme, šroubky řádně dotáhneme a dáváme pozor na prach a jiné nečistoty. Při umisťování zadního krytu začneme opět u umělohmotné horní strany. Plochý kabel od spodní části znovu přilepíme na jeho místo poté, co zasuneme jeho konektor do základní desky (při opačném postupu bychom se nemuseli trefit). Nakonec obnovíme svá data a můžeme dál vesele Palmečka používat. 

Nezbývá mi než popřát hodně štěstí těm, kdo se do demontáže Tungstenu hodlají skutečně pustit.