Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desktopové Atomy s podporou DDR3 ohlášeny

11.4.2010, Jakub Doležal, aktualita
Desktopové Atomy s podporou DDR3 ohlášeny
Platforma Pine Trail obsahující nové Atomy s integrovanou grafikou se na trh dostala na přelomu minulého a tohoto roku. První modely D410 a D510 však postrádaly podporu pamětí DDR3, která přichází až nyní. Na trh dorazí dvojice procesorů...
Platforma Pine Trail obsahující nové Atomy s integrovanou grafikou se na trh dostala na přelomu minulého a tohoto roku. První modely D410 a D510 však postrádaly podporu pamětí DDR3, která přichází až nyní.



Na trh dorazí dvojice procesorů s označením D425 a D525, kteří jsou Intelem označeni jako nástupci současných Atomů z platformy Pine Trail. Jedinou výraznou změnou je, již zmiňovaná podpora DDR3 pamětí. Intel však nabízí i podporu DDR2 a finální rozhodnutí tak drží v rukou výrobci základních desek.



Ostatní změny jsou skoro zanedbatelné, ostatně posuďte sami. U jedno-jádrového modelu D425 se oproti současnému D410 zvýšila frekvence z 1.66 GHz na 1.8 GHz. I přes zvýšení taktu jádra zůstala spotřeba stejná, tedy okolo 10W. Silnější dvou-jádrový model D525 nabídne stejně jako D510 dvě fyzická jádra a nejspíše podporu HT. I zde se Intel odhodlal na změnu pracovní frekvence z 1.66 GHz a 1.8 GHz. Spotřebu se podařilo udržet na původní hodnotě 13W.



Platforma Pine Trail byla skoro všemi přijata s velkým zklamáním. Intel totiž pouze přesunul grafické jádro do procesoru a lehce upravil čipset. Bohužel výkon zůstal podobný první generaci Atomů. Nyní Intel udělal prakticky ten samý postup, když inovované Atomy posunul zase jen o velmi malý kousek vpřed. Inu tam kde není konkurence, není důvod k výrazným změnám.

Zdroj: Fudzilla