Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desktopové Intel Arrow Lake-S mají mít iGPU s výkonem GTX 1050 Ti

Včera, Milan Šurkala, aktualita
Desktopové Intel Arrow Lake-S mají mít iGPU s výkonem GTX 1050 Ti
Koncem října by měly být představeny nové desktopové procesory Intel Arrow Lake-S. I když nebudou mít tak výkonné integrované GPU jako mobilní Lunar Lake, nebude dle prvních testů úplně pomalé.
Intel nedávno představil nové mobilní procesory Lunar Lake, které využívají nové architektury Lion Cove pro výkonná jádra P-Core a Skymont pro úsporná jádra E-Core. Spolu s tím přišlo i nové GPU na architektuře Battlemage, které v těchto procesorech může mít 7 nebo 8 jader Xe2. Na základě těchto nových procesorových architektur budou ale postaveny také nové procesory Arrow Lake, které zamíří nejen do mobilní, ale také desktopové sféry. V případě integrovaného GPU se nicméně nadále mluví o použití starší architektury Alchemist Xe-LPG, přičemž maximem mají být 4 jádra Xe. Je tedy jasné, že výkon bude podstatně nižší než v případě Lunar Lake.
 
Nyní se objevily i první výsledky testů v benchmarku Geekbench 6.3.0 pro toto iGPU. V případě OpenCL mělo iGPU v procesoru Intel Core Ultra 9 285K výkon 19.993 bodů, což je zhruba na úrovni Radeonu 760M s 8 CU (ten je asi o 1 % výkonnější) nebo desktopové GeForce GTX 1050 Ti (ta má náskok asi 3 %). Nový Intel je však současně o 217 % výkonnější než základní GPU v desktopových Ryzenech se 2 CU. Naopak, pokud to srovnáme s Radeonem 780M s 12 CU, který najdeme např. v mobilním procesoru Ryzen 7 8840HS, tak ten nabídne o 39 % vyšší výkon.
 
V případě testu v rozhraní Vulkan měl nový procesor výkon 19.551 bodů, čímž se opět dostal lehce pod GTX 1050 Ti (ta má necelá 2 % náskok), nicméně zde už mu Radeon 760M s 8 CU hodně utekl (+31 %), nemluvě o Radeonu 780M s 12 CU (+58 %). Naopak ve srovnání se základním iGPU v konkurenčních desktopových Ryzenech bude mít Intel i v tomto případě hodně navrch, tam byl naměřen o 168 % vyšší výkon.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.