Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desktopové Intel Arrow Lake-S možná nesplní požadavky Copilot+ PC s jen 37 AI TOPS

11.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Desktopové Intel Arrow Lake-S možná nesplní požadavky Copilot+ PC s jen 37 AI TOPS
Procesory Intel Arrow Lake-S do desktopové oblasti možná nebudou mít dostatek výkonu na to, aby mohly být použity v Copilot+ PC. Jejich NPU i GPU podle posledních úniků na to nebudou mít dostatek výkonu.
Zatímco mobilní procesory se předhání v tom, který nabídne více výkonu pro algoritmy umělé inteligence, a výkon navyšují pomocí silných GPU i NPU, v případě desktopových procesorů se AI zatím docela ignoruje. Pro Copilot+ PC je potřeba kombinovaného výkonu 45 TOPS, což nové mobilní procesory splňují s přehledem. Qualcomm Snapdragon X Elite zvládne 75 TOPS (z toho 45 TOPS z NPU), AMD Ryzen AI dosahuje max. na 80 TOPS (z toho 50 TOPS z NPU) a Intel Lunar Lake míří v nejvýkonnější verzi dokonce na 120 TOPS (5 z CPU, 67 z GPU a 48 z NPU).
 
Nový desktopový Intel Arrow Lake-S by ale tak vysoko mířit neměl. Nyní se objevují informace, že z CPU díky podstatně vyššímu počtu jader než u Lunar Lake sice získá až 15 TOPS (Raptor Lake-S měl max. 8 TOPS), nicméně jeho integrované GPU bude proti mobilním čipům Lunar Lake podstatně slabší a dosáhne na pouhých 9 TOPS (Raptor Lake-S měl jen 3 TOPS) a NPU se má dostat na 13 TOPS (Raptor Lake-S neměl žádné). Výkon pro AI tak proti Raptor Lake-S stoupne z 11 na 37 AI TOPS, což je sice velmi výrazný nárůst, na Copilot+ PC to ale stačit nebude. Zde ještě připomeňme, že AMD prozatím NPU v desktopové oblasti má jen u Ryzenů 8000G, další produkce (bez přídomku G) je zatím nemá a mít nebude (např. Ryzen 9000 Granite Ridge). Otázkou je, jak na tom budou mobilní Arrow Lake-HX a další verze do notebooků.
 
Pokud jde o cache paměti v rámci procesorech Arrow Lake a Lunar Lake, tak ty jsou vzhledem ke stejné generaci jader Lion Cove u P-Core a Skymont u E-Core podobné, přesto jsou tu odlišnosti. Začněme u P-Core Lion Cove. Obě řady procesorů mají mí 48kB 12-way L0 cache, 64kB 16-way instrukční L1 a 192kB 16-way datovou L1 cache. První rozdíly jsou u L2 cache, kde Arrow Lake dostane 3 MB 12-way na jádro, zatímco Lunar Lake se musí spokojit s 2,5 MB 10-way na jádro. V případě L3 cache panuje shoda, ta má kapacitu 3 MB na jádro.
 
Když přejdeme na E-Core Skymont, tak tu nenajdeme žádnou cache L0, v obou případech je tu 64kB 16-way instrukční L1 a 32kB 8-way datovou L1 cache. Tentokrát se jádra shodují i v L2 cache, která má 4 MB na cluster 4 jader (jde o 16-way paměť) a odlišnost má být u L3 cache. Zatímco Arrow Lake bude mít 3 MB na cluster, Lunar Lake nebude mít žádnou L3 cache pro E-Core.
 
Ve výsledku tak 8jádrový Lunar Lake (4P+4E) dostane 14 MB L2 cache a 12 MB L3 cache, celkem tedy 26 MB. Arrow Lake se 14jádry v konfiguraci 6P+8E dosáhne na 26 MB L2 a 24 MB L3 pro celkových 50 MB cache. Arrow Lake bude k dispozici také jako 24jádro (8P+16E), což nás dostává na 40 MB L2 a 36 MB L3 cache pro celkovou kapacitu až 76 MB cache (pro srovnání, Raptor Lake měl nanejvýš 68 MB).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.