Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Detailnější informace o procesorech Nehalem, NVIDIA nebude vyrábět jejich čipsety

7.6.2008, Pavel Boček, aktualita
Detailnější informace o procesorech Nehalem, NVIDIA nebude vyrábět jejich čipsety
Vydání nové mikroarchitektury Intel nehalem se kvapem blíží, mimo Intel se tedy dostává řada nových informací. Dle serveru Fudzilla mají procesory být schopny běžet na frekvenci až 3,2 GHz, přičemž QPI poběží vždy na 533 MHz (133 MHz QDR,...
Vydání nové mikroarchitektury Intel nehalem se kvapem blíží, mimo Intel se tedy dostává řada nových informací. Dle serveru Fudzilla mají procesory být schopny běžet na frekvenci až 3,2 GHz, přičemž QPI poběží vždy na 533 MHz (133 MHz QDR, od čehož se bude odvíjet frekvence procesoru pomocí velkých násobičů, což přinese i jemnější ladění frekvence při podtaktování za účelem snížení spotřeby). Na veletrhu Computex se nacházela sestava poháněná čtyřjádrovým procesorem Nehalem, na které byly renderovány obrázky.



Mimo to se podařilo získat fotografie chladiče, který vypadá jako nový BOX chladič pro nastávající generaci. Velkých změn nedoznal, oproti chladičům pro socket 775 je jen větší, kromě spotřeby se totiž zvětšily i patice a samotné procesory. Server Anandtech pak dostal od Intelu procesory zapůjčeny a provedl jejich první test. Porovnávalo se s mikroprocesorem Core 2 Quad Q9450 (oba čipy běžely na 2,66 GHz) a výsledek je očekávaný - v testech jednovláknových aplikací je nárůst výkonu takřka zanedbalený, avšak u vícevláknových aplikací je v řádu 20 - 30 %, v jednom případě až 250 %. To vše při nárůstu spotřeby o 15 W.



Poslední zpráva se týká čipových sad pro procesory Nehalem. Dle informací ředitele pro vztah s veřejností společnosti NVIDIA, Dereka Pereze, totiž Intel nechce NVIDII nechat vyrábět čipové sady pro tuto architekturu, což bylo potvrzeno i od Intelu. Intel zřejmě rozjíždí dosti špinavou hru, ačkoli totiž NVIDIA má licenci pro jeho čipové sady, tak Intel společnost odmítá k procesorům pustit. Důvodem zřejmě je to, že Intel by rád SLI, NVIDIA jej však nechce pustit, pouze se svými vlastními můstky.





Je otázkou, zda NVIDIA nakonec ustoupí, ale kdyby ne, těžit z toho v každém případě bude hlavní konkurent obou firem, AMD. NVIDIA by totiž tímto byla značně oslabena a high-endoví hráči by zase pro dosažení maximálního výkonu museli volit grafické karty AMD (jelikož sady od Intelu podporují pouze CrossFireX), což by AMD zvýšilo tolik potřebné prodeje. Intel by naopak nic neztratil, jelikož vlastní výrobu čipových sad má dostatečnou (ne již tolik AMD, které zatím NVIDII nechává čipové sady pro svá CPU stále vyrábět).



Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5)