Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DFI vypouští LR100-N16M

30.12.2009, Jakub Doležal, aktualita
DFI vypouští LR100-N16M
Taiwanský výrobce DFI je známý v našich končinách především základními deskami pro stolní počítače, avšak v jeho nabídce najdeme také základní desky určené pro průmyslové využití. Model LR100-N16M je právě určen pro nasazení ve výrobních...
Taiwanský výrobce DFI je známý v našich končinách především základními deskami pro stolní počítače, avšak v jeho nabídce najdeme také základní desky určené pro průmyslové využití. Model LR100-N16M je právě určen pro nasazení ve výrobních halách.



Inženýři z DFI vsadili na novou platformu Intel Pine Trail, což jim umožnilo vytvořit poměrně zajímavý produkt. Použitý procesor Atom N450 je v současné době ten nejúspornější model, který má společnost Intel v nabídce. Jedná se o jedno-jádrový procesor vyráběný 45 nm procesem. Pracovní frekvence je 1.67 GHz a L2 cache je osazena ve velikosti 512 kB. Potěší podpora 64 bitových instrukcí, ale asi nejzajímavější je hodnota TDP, která dle Intelu dosahuje maximálně na 5,5 W.

Navíc jsou nové Atomy vybaveny grafikou GMA 3150 obsaženou přímo v procesoru. Ve výsledku jsou tak samotné čipy od Intelu velmi malé a dovolí vyrábět poměrně malé základní desky. Úsporný chod a velmi malé zahřívání jsou ideálním kandidátem pro ryze pasivní chlazení. Tuto vlastnost jistě oceníte v prašných prostorech, kde by ložiska ventilátoru velmi brzy vypověděla službu.



Samotná deska nabídne poměrně velké množství připojitelných zařízení. Nejdříve se však podíváme na operační paměť, pro kterou jsou připraveny dva sloty, do kterých lze osadit SODIMM moduly na frekvenci 667 MHz. Maximální podporovaná kapacita jsou 2 GB. Nyní zpět ke konektorové nabídce, přímo na desce nalezneme jeden PCI Express x1 slot, jeden PCI slot, trojici SATA portů a modul pro osazení CF paměťové karty.

Zadní panel nabídne PS/2 konektory pro připojení klávesnice a myši, dále 3x COM port, 1x VGA výstup na monitor, 2x gigabitový Ethernet, 4x USB 2.0 a audio konektory. Pokud by Vám počet USB konektorů nestačil, je možné jej rozšířit o dalších šest.


Celkově tedy model LR100-N16M nabízí poměrně široké možnosti využití. Jedinou vadou na kráse však může být ATX napájení. Vzhledem k velmi nízké spotřebě by měl s přehledem stačit 12-ti voltový jack konektor. DFI zatím neoznámilo cenu ani dostupnost této desky.

Zdroj: DFI