Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitální domácí mazlíček a hlídač bytu v jednom

12.3.2004, Petr Hájek, článek
Digitální domácí mazlíček a hlídač bytu v jednom
Velmi zajímavou novinku nachystal pro své zákazníky jeden z korejských operátorů v podobě hlídacího robota, který třeba v případě ohně nebo úniku plynu událost zaznamená a odešle např. obrázek na smartphone či komunikátor určené osoby. Robot se i pohybuje.
Největší korejský operátor, SK Telecom, představil bezpečnostního robota (zatím nijak nepojmenovaného), prvního svého druhu na lokálním trhu, kterého si zákazníci budou moci zakoupit již od června. "Jde o poprvé použitý koncept, který nastolí nový bezpečnostní trend, robot se totiž umí pohybovat po domě" dodávají zástupci SK Telecomu. Robot, 50 cm vysoký a 12 kg těžký, byl vyvinut ve spolupráci s firmou Mostitech po letech intenzivního výzkumu a jeho úkolem je informovat obyvatele o všech neobvyklých událostech, jež by snad byt mohly postihnout.





Také v případě, že se v domě objeví neočekávaný host, robot odešle obrázek spolu s varováním majiteli. Uživatel může následně přístroji přikázat skrze internet nebo mobil, aby sledoval, jak se situace vyvíjí a informoval o změnách. Prezident Mostitechu se nechal slyšet, že společnost brzy přidá podprogram pro rozeznávání obličejů, takže z robota bude údajně ještě lepší hlídač.

Robot napájený z baterie se pohybuje po bytě (pokud zjistí, že stav akumulátoru je nízký, jde se dobít k nejbližší zásuvce) a umí třeba také číst knihy. Cena byla stanovena vzhledem k četné japonské konkurenci na 850 USD a dle výrobce půjde o velký hit... Doposud bylo na špici domácích robotů Japonsko, kde se ale ceny podobných hraček šplhají hravě přes 10 000 USD.