Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitimes: AMD může velice brzy získat 30% trhu s desktopovými CPU

26.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Digitimes: AMD může velice brzy získat 30% trhu s desktopovými CPU
Společnost AMD má vskutku dobré vyhlídky na to, aby začala Intelu uždibovat kousky trhu s procesory. Dle serveru Digitimes ale nezůstane u uždibování a právě naopak má AMD už v tomto roce uchvátit i 30 % trhu s desktopovými CPU.
Hlavní zpráva tedy je, že AMD může získat 30 procent globálního trhu s desktopovými procesory, a to už v posledním letošním kvartálu. Tato firma se přitom teprve loni stabilně dostala zpět do černých čísel, čili k ziskům a nyní už začíná ohrožovat Intel především na desktopovém trhu, kde má velice silné portfolio procesorů Ryzen a Threadripper. Vedle toho také začíná hrozit svými procesory EPYC na serverovém trhu a k zahození vůbec nejsou ani její mobilní APU a procesory. 
 
 
Nelze si také nevšimnout toho, jak v posledním měsíci rostly akcie AMD. Ty se ještě v druhé polovině srpna pohybovaly pod 20 dolary za kus a nyní to je již výrazně přes 30 dolarů. To je hodnota, na níž byly naposledy v roce 2006, po němž následovala velice hubená léta. 
 
 
 
Firma AMD letos také ztratila významného partnera, který jí měl pomoci předhonit Intel co do výrobních technologií. Firma GlobalFoundries se rozhodla ukončit vývoj 7nm procesu, což AMD odkázalo na služby výrobce Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Digitimes přitom uvádějí, že AMD kvůli tomu drasticky změnila svou strategii co se týče výroby čipů, což je pochopitelné, ovšem právě toto rozhodnutí svázat svůj byznys s TSMC mělo přimět akcie k růstu. Ostatně 7nm proces firmy TSMC je velice nadějný a aktuálně v něj můžeme rozhodně vkládat větší důvěru než do 10nm procesu Intelu. 
 
Dále se ve zprávě uvádí, že se k výraznému posílení výroby produktů založených na platformách AMD rozhodly společnosti Asustek Computer, Micro-Star International (MSI), Gigabyte Technology a ASRock, čili hlavní výrobci značkových základních desek a v případě Asusu i počítačů. Už ve třetím, nyní probíhajícím kvartálu prý má AMD výrazně přesáhnout podíl 20 procent na desktopovém CPU trhu, aby v tom posledním dosáhlo 30 procent. 
 
 
Tento růst ostatně není tak nemožný, když si uvědomíme, že AMD dle některých průzkumů už 20% podílu dávno dosáhlo a ostatně pod něj ani v době největší krize moc hluboko nešlo a pokud jde o 30% podíl, to rozhodně není to nejlepší, na co si tato firma sáhla. 
 
V případě serverového trhu je to daleko složitější, protože tam AMD ztratilo v průběhu předchozích let v podstatě všechny pozice, ale nyní už si je pomalu zase bere zpět s vidinou 5% podílu na konci tohoto roku. Pomohou k tomu klienti jako Microsoft, Baidu, Dell, HP, Supermicro, Asustek, Inventec, Wistron, atd. Až přijdou 7nm procesory EPYC "Rome" s očekávanými 64 jádry, tak můžeme očekávat pouze zvyšování tohoto stále ještě hubeného podílu, což ale samozřejmě v serverovém světě nezávisí pouze na kvalitě nabídky, ale také na konvencích a kontinuitě.